Mag ik in het Eerste komen spelen?

Voetbalclub MVV deed iets ongebruikelijks, de club ging via zijn website op zoek naar nieuwe spelers. Een goede manier voor werkloze voetballers om aan een baan te komen?

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Als het een andere sector was, was het een doodnormale personeelsadvertentie geweest, maar in het voetbal is het ongebruikelijk. MVV zette een oproepje online. Wie geïnteresseerd is om in het eerste elftal van de Limburgse club te komen spelen, mag mailen naar scouting@mvv.nl. Graag het cv van de voetballoopbaan bijvoegen.

Klinkt als een ludieke actie, maar zo was het niet bedoeld, zegt MVV-persvoorlichter Stijn Vullings. De eerstedivisieclub krijgt dagelijks tientallen mails binnen van zaakwerknemers en – al dan niet talentvolle – voetballers en besloot drie maanden geleden de vacature op haar website te zetten zodat alle aanvragen op één plek binnenkomen.

Het bericht werd deze week opgepikt door verschillende media, waarna meer dan vijfhonderd voetballers hun cv uploadden. „Er zit vooral veel onzin bij hoor”, zegt Vullings. „Voetballers van de verzonnen club Bal op ’t Dak 3, die graag hun talent showen bij MVV. Onze hoofdscouting heeft wat extra uurtjes nodig om veel van die onzinberichten eruit te halen.” Voetballers die wél geschikt zijn voor MVV kunnen tijdens een onbetaalde stage hun talent laten zien. Hoe lang deze testperiode duurt is afhankelijk van de technische staf.

Succesvolle voetballers hebben zo’n stageperiode natuurlijk helemaal niet nodig. Die worden voordat hun contract afloopt al weggekocht door een andere club. Maar voor voetballers met een minder succesvol carrièrepad moeten van alles verzinnen om aan de bak te komen.

Om de uit beeld geraakte voetballers te helpen organiseert spelersvakbond VCSS sinds 2004 een landentoernooi van werkloze voetballers. Scouts staan langs de zijlijn en kunnen de beste jongens eruit pikken.

Het kan ook anders. 27-voudig international Demy de Zeeuw gebruikte vorig jaar LinkedIn. Afgelopen zomer zat de 31-jarige voetballer ineens zonder club. Zijn tekst ‘Professional Football Player looking for a new football club’ zorgde voor veel hilariteit op Twitter. Alle publiciteit leverde hem wél een contract op bij NAC Breda waar hij al snel tot basisspeler uitgroeide.

Zo’n actie is ongebruikelijk, zegt Danny Hesp, voorzitter van de VVCS. „Het voordeel van De Zeeuw is dat hij bekend is. Maar er zijn honderden onbekende voetballers, dan kan je een vliegtuig de lucht in sturen met tekst ‘op zoek naar een club’, maar dat gaat je niet helpen.” Uiteindelijk draait het in het voetbal, net als in zoveel andere vakgebieden, vooral om je netwerk, zegt Hesp.