‘Jan Mulder krijgt 5.000 euro per column’

Dat schreven verschillende media vorige week

Foto

De aanleiding

Vorige week werd bekend dat Jan Mulder columnist wordt van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Mulder zou zijn weggekocht bij zijn huidige krant, Het Nieuwsblad. Een ‘toptransfer’ noemde Quote het: de oud-voetballer zou 750.000 euro vangen voor drie jaar, ‘een vette €5.200 per column’. Het nieuws werd breed overgenomen. ‘5.000 euro per column’ viel te lezen bij onder meer De Telegraaf, Trouw en HP/De Tijd. Is dat echt zo?

Waar is het op gebaseerd?

De ‘scoop’ is afkomstig van Mark Koster voor Quote. We bellen hem. „Mijn bronnen kan ik natuurlijk niet prijsgeven.” Hij lacht. „Maar laten we zeggen dat hij – het is een hij – bij de ándere partij werkt.” Koster doelt op een anonieme bron bij het Mediahuis, eigenaar van Het Nieuwsblad. Die bron vertelde hem dat Mulder na een bidding war tussen beide uitgevers uiteindelijk voor 750.000 euro door de Persgroep werd binnengehaald.

Eén bron dus? Nou, Koster heeft ook Mulder zelf gesproken. Of het klopt van de 7,5 ton? „Tja, daar ga ik verder niet op in”, antwoordde Mulder hem. Koster: „Hij ontkende niets.” Vervolgens werd dat bedrag van 750.000 euro breed overgenomen, gedeeld door 3 (want: drie jaar) en vervolgens door 52 (want: zoveel weken). En ja, verdomd: zo’n 5.000 euro per column.

En, klopt het?

Volgens Het Laatste Nieuws: nee! Het bedrag van 750.000 euro is „pertinent fout” en „uit de richting”, zegt hoofdredacteur Margot Moeseke. „Ik ben echt niet zo gek dat ik op een wilde maandag de prijszetting in de columnistiek eens op zijn kop wilde zetten om in één moeite alle columnisten van de Lage Landen op ideeën te brengen.”

Oké, dus over hoeveel geld hebben we het dan wel? Daarover wil de hoofdredactie niets zeggen. Minder, zegt ze, „en ik ga liever dood dan staalhard te liegen”. Maar exacte bedragen wil ze niet noemen. Volgens Moeseke is „alleen gezond verstand nodig om te weten dat dit niet kán kloppen”.

Maar ja, gezond verstand maakt nog geen bouwsteen voor een factcheck. Jan Mulder zelf blijft onbereikbaar voor commentaar op de kwestie. Dus wie te geloven?

Voordat we in een hij-zegt, zij-zegt-discussie verzanden: er speelt nog iets mee. Het bedrag dat Mulder krijgt – 750.000 euro dus volgens Quote, minder volgens Het Laatste Nieuws – is geen honorarium voor columns. Tenminste, niet alléén. Volgens zijn nieuwe werkgever heeft Mulder een bredere mediaovereenkomst gesloten. Mulder wordt ‘ambassadeur van Het Laatste Nieuws’, de krant zal hem gebruiken voor marketing. Margot Moeseke: „Dat je daarbij ongetwijfeld mooie columns krijgt, is voor ons zelfs niet de essentie.”

Conclusie

Dat Jan Mulder de komende drie jaar 750.000 euro gaat verdienen als columnist van Het Laatste Nieuws heeft Quote van een anonieme bron. Zijn nieuwe werkgever noemt het bedrag „pertinent onjuist” is, maar wil niet zeggen om hoeveel het wél gaat. Hoe dan ook: het bedrag is meer dan een honorarium voor columns. Mulder wordt het gezicht van de krant, zal figureren in marketingcampagnes en krijgt ook daarvoor betaald. Zeggen dat Mulder 5.000 euro per column gaat verdienen is, naast zwak gefundeerd, dus onwaar.