‘Jan Mulder gaat zo’n 5.000 euro per column verdienen’

Dat schreven diverse media, onder meer De Telegraaf en Trouw

illustratie Jet Peters
illustratie Jet Peters

De aanleiding

Jan Mulder is een ster in Vlaanderen. Vorige week werd bekend dat hij de nieuwe columnist wordt van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Mulder zou zijn weggekocht bij zijn huidige krant, Het Nieuwsblad. Een ‘toptransfer’ noemde Quote de stap van de oud-voetballer: Mulder zou 750.000 euro gaan vangen voor drie jaar, volgens Quote ‘een vette €5.200 per column’. Het nieuws werd breed overgenomen. ‘5.000 euro per column’ viel te lezen bij onder meer De Telegraaf, Trouw, Metro en HP/De Tijd. Is dat echt zo?

Waar is het op gebaseerd?

De ‘scoop’ is afkomstig van het zakelijk tijdschrift Quote. Redacteur Mark Koster was vorige week de eerste die het nieuws bracht. We bellen hem. „Hoe ik eraan kom? Mijn bronnen kan ik natuurlijk niet prijsgeven.” Hij lacht. „Maar laten we zeggen dat hij – het is een hij – bij de ándere partij werkt.” Koster doelt op een anonieme bron bij het Mediahuis, eigenaar van Mulders vorige werkgever Het Nieuwsblad. Die bron vertelde hem dat Mulder na een bidding war tussen beide uitgevers uiteindelijk voor 750.000 euro door de Persgroep werd binnengehaald.

Eén bron dus? Nou, Quote heeft ook Mulder zelf gesproken. Of het klopt van de 7,5 ton? „Tja, daar ga ik verder niet op in”, antwoordde Mulder hem. Koster: „Hij ontkende niets.”

Vervolgens werd dat bedrag van 750.000 euro breed overgenomen, gedeeld door 3 (want: drie jaar) en vervolgens door 52 (want: zoveel weken). En ja, verdomd, kijk: zo’n 5.000 euro per column.

En, klopt het?

Volgens Het Laatste Nieuws: nee! Het bedrag van 750.000 euro is „pertinent fout” en „uit de richting”, zegt hoofdredacteur Margot Moeseke. „Je kent mij niet en daarom neem ik het jou niet eens kwalijk, maar geloof me op mijn woord: ik ben echt niet zo gek dat ik op een wilde maandag de prijszetting in de columnistiek eens op zijn kop wilde zetten om in één moeite alle columnisten van de Lage Landen op ideeën te brengen.”

Oké, dus over hoeveel geld hebben we het dan wel?

Daarover wil de hoofdredactie van Het Laatste Nieuws dan weer niets zeggen. Veel minder, zegt ze, „en ik ga liever dood dan staalhard te liegen”. Maar exacte bedragen zijn volgens de krant privacygevoelig en een zaak tussen krant en columnist. Daarover uitspraken doen is „not done”, maar volgens Moeseke is „alleen gezond verstand nodig om te weten dat dit niet kán kloppen”.

Maar ja, gezond verstand is geen bouwsteen voor een factcheck. Jan Mulder zelf blijft ook voor nrc.next onbereikbaar voor commentaar op de kwestie. Dus wie te geloven?

Voordat we in een hij-zegt, zij-zegt-discussie verzanden: er speelt nog iets anders mee. Het bedrag dat Mulder voor drie jaar krijgt – 750.000 euro dus volgens Quote, veel minder volgens Het Laatste Nieuws – is geen honorarium voor het schrijven van columns. Tenminste, niet alléén.

Volgens zijn nieuwe werkgever heeft Mulder een veel bredere media-overeenkomst gesloten met de krant. Mulder wordt ‘ambassadeur van Het Laatste Nieuws’, wat betekent dat de krant hem – en zijn beeltenis – zal gebruiken voor marketingdoeleinden. Margot Moeseke: „Dat je daarbij ongetwijfeld mooie columns krijgt, is voor ons zelfs niet de essentie.”

Conclusie

Dat Jan Mulder de komende drie jaar 750.000 euro gaat verdienen als columnist van Het Laatste Nieuws komt van Quote, op basis van een anonieme bron. Zijn nieuwe werkgever zelf zegt dat het bedrag „pertinent onjuist” is, maar wil niet zeggen om hoeveel het dan wél gaat. Hoe dan ook: het bedrag is meer dan een honorarium voor het schrijven van columns. Mulder wordt het gezicht van de krant, zal figureren in (online) marketingcampagnes en krijgt ook daarvoor betaald. Zeggen dat Mulder 5.000 euro per column gaat verdienen is, naast twijfelachtig gefundeerd, dus onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt