Hongarije overweegt 4 meter hoog hek langs grens met Servië

Hongaarse politieagenten patrouilleren langs de Hongaars-Servische grens op 13 februari van dit jaar.
Hongaarse politieagenten patrouilleren langs de Hongaars-Servische grens op 13 februari van dit jaar. Foto AP/Zoltan Gergely Kelemen

Hongarije overweegt de grens met Servië te sluiten en er een hek van vier meter hoog neer te zetten om zo de stroom van vluchtelingen te stoppen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse zaken Peter Szijjarto gezegd. Volgens hem duren de gesprekken binnen de EU over een oplossing voor de migrantenstroom te lang.

“Hongarije wordt van alle EU-lidstaten het meest getroffen door de problemen veroorzaakt door de druk van migratie”, zei Szijjarto. Binnen de EU heeft alleen Zweden vorig jaar meer vluchtelingen opgenomen. Szijjarto: “We kunnen ons niet veroorloven langer te wachten. Wel hopen we op een gezamenlijke Europese oplossing.” De Hongaarse overheid heeft de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om volgende week woensdag een uitgewerkt plan voor het hekwerk te presenteren.

De grens tussen Hongarije en Servië is ongeveer 175 kilometer lang. Hongarije is onderdeel van de Schengenzone, dat het vrije verkeer van personen binnen de aangesloten Europese landen toestaat, en daarom een aantrekkelijk land voor migranten aan de oostgrens van Europa. Servië is geen lid van de Europese Unie. Volgens Hongarije worden daarom ook geen regels overtreden met de plannen de grens te sluiten.

Ook Bulgarije bouwde een hek

Hongarije is fel gekant tegen de plannen van de EU om vluchtelingen, die nu voornamelijk in Griekenland en Italië stranden, te verdelen over de lidstaten. De Hongaarse premier zei geen plek te willen bieden aan “economische migranten”.

Dit jaar kwamen volgens het Hongaarse Bureau van Immigratie (BAH) al 57.000 vluchtelingen illegaal het land binnen. In heel 2014 waren dat er nog 43.000. De migranten die naar Hongarije komen zijn voornamelijk van Afghaanse, Syrische en Pakistaanse afkomst. Een andere EU-lidstaat, Bulgarije, heeft ook een hek gebouwd (€) langs de grens met Turkije om illegale migratie tegen te gaan.

Lees ook in nrc.next: En het worden er nog héél veel meer (€).