GroenLinks: sekse baby niet registreren bij aangifte

Ouders moeten bij aangifte van hun baby bij de burgerlijke stand aangeven of het een jongetje of een meisje is.
Ouders moeten bij aangifte van hun baby bij de burgerlijke stand aangeven of het een jongetje of een meisje is. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

De burgerlijke stand moet een baby bij aangifte niet langer registreren als jongen of meisje, maar als een nieuwe wereldburger. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. De naam, geboortedatum en -plaats en burgerservicenummer volstaan voor identificatie, aldus de partij.

Morgen vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over sekseregistratie. Daar wil GroenLinks het plan gaan inbrengen. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren tegen persbureau ANP:

“De aangifte bij de gemeente is het eerste moment dat je een officieel label opgeplakt krijgt. Je komt daar vervolgens alleen met heel veel gedoe van af. Kinderen kunnen prima worden ingeschreven zonder daarbij hun sekse te vermelden.”

Het is volgens haar zeker beter voor ouders van kinderen met een onduidelijke of gemengde sekse.

“De ouders moeten kiezen of hun kind een jongetje of een meisje is, terwijl dat soms helemaal niet duidelijk is.”

Optie: neutraal

GroenLinks en D66 willen al langer een afschaffing van sekseregistratie op documenten, die zij als doelloos zien. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om het vermelden van sekse op officiële documenten af te schaffen of uit te breiden. Die laatste mogelijkheid zou dan de keuze ‘neutraal’ toevoegen als optie. Gisteren meldde De Telegraaf dat er een Kamermeerderheid voor afschaffing zou zijn, aangezien ook VVD en PvdA dat willen.