Golden State Warriors winnen eerste NBA-titel in 40 jaar

Stephen Curry (midden) viert de titel voor de Golden State Warriors met teamgenoten Klay Thompson (links) en David Lee (rechts).
Stephen Curry (midden) viert de titel voor de Golden State Warriors met teamgenoten Klay Thompson (links) en David Lee (rechts). Foto AFP/ Ezra Shaw

De Golden State Warriors hebben voor het eerst sinds 1975 weer de titel in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, gepakt. De ploeg van Stephen Curry, de meest waardevolle speler (MVP) van het afgelopen seizoen, versloeg de Cleveland Cavaliers van sterspeler LeBron James vannacht in Cleveland met 105-97. Daardoor eindigde de best-of-sevenserie in 4-2 voor het team uit Californië.

Curry en teamgenoot Andre Iguodala, die verkozen werd tot MVP van de NBA-finale, maakten beiden 25 punten. James scoorde er 32 namens de Cavaliers en liet, net als dat hij dat de overige vijf wedstrijden in de finaleserie deed, zien waarom hij al jaren ‘s werelds beste basketballer is.

Cavaliers komen nét niet terug

Maar net als in de afgelopen drie wedstrijden was een dominante James niet genoeg. Zijn Cavaliers stonden aan het begin van het derde kwart nog wel voor, maar daarna kantelden Curry, Iguodala met de Warriors de wedstrijd. De Warriors verdedigden tegen het einde een voorsprong van vijftien punten, maar lieten de Cavaliers nog terugkomen tot op vier punten in de allerlaatste minuut. Een geweldige comeback hing in de lucht, maar kwam er niet.

Cleveland blijft wachten

De Warriors pakten hun vierde NBA-titel in de geschiedenis van de franchise. Naast 1975 pakten ze eerder de titel in 1947 en 1956, toen het team nog in Philadelphia zat. Cleveland wacht nog steeds op de eerste NBA-titel ooit. James kwam dit seizoen over van de Miami Heat, de ploeg waarmee hij twee NBA-titels pakte, om zijn oude liefde - hij speelde er eerder van 2003 tot 2010 - die titel te brengen. De Cavaliers kwamen verrassend ver, maar voor de tweede keer legden zij en James (de eerste en enige andere keer was in 2007) het af in de finale.