Geen pepperspray en wapenstok voor NS-personeel

Service- en veiligheidsmedewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op een station in Den Haag.
Service- en veiligheidsmedewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op een station in Den Haag. Foto ANP/ Remko de Waal

Het personeel van de NS wordt niet bewapend. Een meerderheid van de Tweede Kamer was er voorstander van te laten onderzoeken of bepaalde medewerkers uitgerust zouden kunnen worden met een wapenstok of pepperspray, maar dat ziet het kabinet na overleg met betrokken partijen niet zitten, schrijft minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) in een kamerbrief.

In het overleg van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu, NS en vakbonden werd besloten dat het risico er is dat gewelddadige situaties juist escaleren door de wapeninzet. De NS en de vakbonden, die eerder op bewapening aandrongen, streven vanwege deze overweging geen bewapening meer na.

FNV Spoor drong begin april aan het wapenarsenaal van medewerkers van de NS-dienst Veiligheid en Service uit te breiden om relschoppers harder aan te pakken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei toen in gesprek te zullen gaan hierover. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) sprak van een “lastig besluit” en een “hele stap verder”, maar sloot het nog niet meteen uit.

Discussie over geweld laaide op

De discussie over het geweld op en rond het spoor was weer in alle hevigheid opgelaaid naar aanleiding van de zware mishandeling van een conductrice afgelopen maart in een trein bij Hoofddorp. Daarop volgden na topoverleg aanvullende maatregelen om het geweld in te perken.

Zo komt er op de twintig grootste stations een speciale stationsagent die, mocht dat nodig zijn, collega’s op kan roepen in geval van nood. Ook worden toegangspoortjes op de stations zo snel mogelijk gesloten. Daarnaast komt er meer cameratoezicht op de stations, dat moet helpen bij de identificatie van daders.

Geweld niet toegenomen

Maar het geweld neemt overigens niet toe. Gemiddeld vinden er zo’n twee ernstige incidenten per dag plaats. In 2011 noteerde de NS-meldkamer 858 zware agressie-incidenten tegen personeel, in 2012 waren dat er 635, het jaar daarna 777 en vorig jaar 774. Verhoogde meldingsbereidheid, mede na campagnes, vertroebelt het beeld. Tegelijkertijd oordeelden treinreizigers in enquêtes niet eerder zo positief over de sociale veiligheid.