Frankrijk wil 11.000 opvangplaatsen voor migranten scheppen

De Franse minister Bernard Cazeneuve
De Franse minister Bernard Cazeneuve Foto EPA / YOAN VALAT

Frankrijk is voornemens om 11.000 extra opvangplaatsen in asielzoekerscentra te creëren voor vluchtelingen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag, meldt persdienst AP. Het idee is onderdeel van een plan om de grote vluchtelingenstromen die Europa over de Middellandse Zee in komen in goede banen te leiden.

Sinds het begin van dit jaar hebben al 100.000 migranten de Europese stranden bereikt. In diezelfde periode heeft Frankrijk de oproerpolitie ingezet langs de grens met Italië om migranten te weren die de grens over willen steken. Cazeneuve zegt nu met een nieuw plan naar “langetermijnoplossingen” te streven.

De minister zei dat Frankrijk volgend jaar 4.000 extra opvangplaatsen in azc’s het leven roept. Daar komen nog eens 5.500 plaatsen bij voor vluchtelingen die een verblijfsstatus in het land hebben gekregen. Ten slotte worden 1.500 plekken gecreëerd als noodopvang voor illegale migranten.

Hongarije bouwt hek

Hongarije liet vandaag een heel ander geluid horen. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zei vandaag dat er een hek van vier meter hoog langs de grens met Servië wordt geconstrueerd. Het land zegt de vluchtelingenstroom niet meer aan te kunnen en hoopt met het hek migranten die de Europese Unie proberen binnen te komen te weren.

Nederland is net als Frankrijk bereid om meer vluchtelingen op te nemen. Het kabinet wil echter wel dat andere EU-lidstaten dit voorbeeld volgen. Vooral in Oost-Europa is er veel weerstand tegen het plan om migranten over de EU-landen te verspreiden.