Een piepkleine oplossing voor slaapapneu

Tussen al de slimme koffiebekers, racefietsen, apps en andere typische hipsterprojecten op crowdfundingsites staat ook af en toe een medische oplossing. Deze week is de Airing ontzettend populair: binnen twee uur werd er genoeg geld opgehaald om ’m daadwerkelijk te laten maken. Het is een piepklein apparaatje voor mensen die last hebben van slaapapneu, de slaapstoornis waarbij je voor minstens tien seconden stopt met ademen tijdens je slaap. Alleen al in Nederland lijdt gemiddeld een half miljoen mensen daaraan. Behalve dat je slecht slaapt, kan het uiteindelijk tot beroertes en een hartaanval leiden. De meest gebruikte oplossing is nu een CPAP, een luchtpomp waarmee ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden. Je zit daar met slangen en een masker aan vast, niet de meest sexy of comfortabele oplossing. Deze Airing is piepklein, stop je in je neus en gooi je na een nacht weg. Geen pomp voor nodig. Er zit een batterijtje in dat allemaal kleine microblazertjes aanstuurt, die zorgen voor extra lucht en druk in je neus. Ademstilstand - en snurken - gebeurt hiermee niet meer. Het enige vervelende: je moet nog twee jaar wachten tot-ie bij je bezorgd wordt.