Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Wint Dijsselbloem of sleurt De Guindos er verlenging uit?

Wordt Jeroen Dijsselbloem opnieuw gekozen als leider van de ministers van Financiën van de eurozone? Die vraag stelt de Volkskrant zich vandaag in aanloop naar de vergadering morgen waar (mogelijk) over de herbenoeming wordt gestemd. Onder de ministers is Dijsselbloem populair, maar de Volkskrant noemt redenen waarom hij toch niet te vroeg moet juichen.

Zijn Spaanse collega Luis de Guindos wil de post ook en heeft een belangrijke bondgenoot in zijn kamp: Duitsland. En wat Duitsland wil, is doorgaans wet in Europa.

Ook is het mogelijk dat De Guindos uitstel van stemmen regelt omdat de Griekse crisis te veel tijd opslokt. Dan kan de verkiezing worden overgeheveld van de ministers naar aanstaande overleg van regeringsleiders. Dan kan alles weer schuiven.

Superklein gasplatform staat in de Noordzee

In het Nederlandse deel van de Noordzee staat sinds kort een platform dat gas wint en dat slechts achttien meter hoog is en 1.200 ton weeg. Daarmee behoort het platform van de Duitse Wintershall tot een van de kleinste en lichtste ter wereld. Ook bijzonder: het platform is onbemand. Dat schrijft de Telegraaf vandaag.

Het platform is volgens de krant interessant omdat het relatief eenvoudig in elkaar te zetten is. Ook is het relatief goedkoop. Als gevolg is het voor olie- en gasmaatschappijen sneller interessant om ook kleinere gasvelden zoals op de Noordzee gas te winnen.

Zalm zegt dat hij weer goed is met Dijsselbloem

Even terug naar de Haagse hoek. Gerrit Zalm, topman van staatsbank ABN Amro, zegt dat hij weer helemaal goed is met Jeroen Dijsselbloem. Dat deed hij volgens de NOS tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de aanstaande beursgang van ABN Amro.

Na de rel eerder dit jaar over de bonussen voor de top, zegt Zalm dat de minister van Financiën weer vertrouwen in hem heeft. Het is volgens Zalm nu zaak “zakelijk te zijn” en ABN Amro goed naar de beurs te brengen.