Dit kunnen gamers de komende tijd verwachten

De E3-beurs in Los Angeles is dé plek waar nieuwe games worden gepresenteerd. Grote gamestudio’s laten daar zien wat we straks kunnen verwachten. Onze gamerecensent Niels ’t Hooft zet de vijf hoogtepunten op een rij.

Virtual Reality komt eraan (nu echt)

Dit jaar begonnen de pre-E3-persconferenties al in de week vóór de beurs, met een briefing van Oculus, een virtual reality-bril die je afsluit van je omgeving en in 360 graden een digitale wereld laat zien. Het bedrijf (dat vorig jaar voor twee miljard doller werd overgenomen door Facebook) bereidt zich momenteel voor op de consumentenintroductie van de Rift. Oculus toonde de uiteindelijke vorm van de bril zoals die begin 2016 op de markt moet komen, en een speciale controller, de Oculus Touch (zie plaatje). Wat Facebooks overkoepelende plan is, werd niet veel duidelijker; de nadruk lag op games die speciaal voor de Rift worden geproduceerd. De grootste was Edge of Reality van studio Insomniac Games, een avonturenspel in een ijswereld. Opvallend: de game is niet ‘first-person’, je kijkt niet door de ogen van de hoofdrolspeler, maar van een afstandje op zijn rug. Terwijl ‘in iemands lichaam stappen’ toch het eerste is waaraan je denkt bij virtual reality.

Ook Sony gaf een update van zijn VR-bril Project Morpheus, die eveneens volgend jaar komt, maar dan exclusief voor de PlayStation 4. Dit lijkt te bevestigen dat virtual reality er na decennia van vallen en opstaan nu toch echt aan zit te komen.

Minecraft met HoloLens is gaaf

De E3 draait om het introduceren van nieuwe games en om het tonen van nieuw materiaal van reeds aangekondigde games. Maar soms gaat het ook om het demonstreren van nieuwe manieren om bekende games te spelen. Zo wil Microsoft de populaire game Minecraft combineren met HoloLens: de augmented reality-bril waar het bedrijf aan werkt, die je niet afsluit zoals virtual reality, maar die beelden over de directe omgeving legt. Te zien was hoe met deze bril op een echte tafel werd getransformeerd tot een virtueel speelbord waarin de kubussen van Minecraft verdwijnen, of waar ze juist bovenop gestapeld kunnen worden. Als het echt zo foutloos en gedetailleerd werkt als de demonstratie suggereerde, wordt dit heel bijzonder. Leuk was ook de aard van het samenspelen: spelers die een HoloLens op hebben zien spelers die bijvoorbeeld op een tablet spelen over de tafel lopen, en kunnen de spelwereld vervolgens beïnvloeden. Bewegingscamera Kinect, waar Microsoft een paar jaar geleden zwaar op inzette, was daarentegen nergens meer te bekennen.

Bijna vergeten games die toch komen

E3 werd in 1995 opgericht om winkelinkopers voor te lichten over de games van het najaar. Vervolgens werd het vooral een persbijeenkomst, en nu komen de gamers zelf. Niet fysiek; ze kijken wereldwijd massaal online mee. Statistieken voor dit jaar zijn er nog niet, maar in 2014 keken alleen al op Twitch.com 5,9 miljoen mensen naar de E3-livestream; dit jaar zet YouTube er ook zwaar op in. Daardoor zijn de persconferenties het perfecte podium voor een lekker potje ‘fanservice’. De E3 was voor Sony dan ook het perfecte podium om aan te kondigen dat The Last Guardian, van het team achter de sfeervolle cultklassiekers Ico en Shadow of the Colossus, nog steeds bestaat. De game werd in 2009 geïntroduceerd als aankomende PlayStation 3-game, waarin een jongen samen met een enorme vogelachtige kat langs vervallen ruïnes reist. Vervolgens ging de game in rook op. Tot hij in de nacht van maandag of dinsdag ineens weer opdook als PlayStation 4-spel, dat er nota bene vrijwel precies zo uitziet als zes jaar geleden. Of het een verkoophit wordt is de vraag, maar de fans zijn blij. Sony haalde dezelfde truc nog een paar keer uit, met een teasertrailer voor een remake van legendarisch rollenspel Final Fantasy VII, waar al jaren naar werd gevraagd, en met nota bene de aankondiging van een Kickstarter-campagne voor het trage maar geliefde avonturenspel Shenmue 3; de gevraagde 2 miljoen dollar was in een vloek en een zucht binnen.

Guerrilla toont zijn nieuwste

De grootste gamestudio van Nederland, Guerrilla Games uit Amsterdam , mocht in Los Angeles laten zien waar het al jaren in het geheim aan werkt: Horizon: Zero Dawn. Met zijn indrukwekkende natuurpanorama’s, holenmensen, sciencefictionwapens en robotdino’s deed het wel wat denken aan de oude tekenfilmserie Dino-Riders, maar dan voor een nieuwe generatie. Het is de eerste originele game van de studio sinds de grimmige sciencefictionshooter Killzone uit 2004; veel beter dan alle Killzone-vervolgen laat de trailer van het nieuwe spel zien hoeveel artistiek talent Guerrilla in huis heeft.

En ook veel écht nieuwe games

Veelgehoorde kritiek op de E3, en op de gameindustrie in het algemeen, was altijd de enorme prominentie van vervolgen, of toch in ieder geval bekende spelgenres en visuele stijlen. Ook dit jaar was er weer reden tot dergelijk gemor; zo werden er nieuwe delen van het oude schietspel Doom en sciencefictionepos Mass Effect aangekondigd, en stortte het Frans-Canadese Ubisoft een hele trits Tom Clancy-games over het publiek uit. Waarvan Ghost Recon Wildlands, een openwereldgame rond militairen met een missie, toch wel de interessantste leek. Maar er was ook echt nieuws bij de persbriefings, waaronder ReCore, over een meisje en haar robotvrienden in een woestijn, Unravel, waarin een bolletje wol door een realistische omgeving springt, Cuphead, een platformspel in de stijl van oude tekenfilms, en Firewatch, een narratieve game waarin je de wildernis verkent. Ook de usual suspects wisten af en toe te verrassen; zo kwam de maker van de postapocalyptische game Fallout 4 met ‘companion game’ Fallout Shelter, waarin je een atoombunker moet bouwen. Daar hoef je geen maanden voor te wachten; het spel is nú te downloaden voor iOS.