Cultuur

Dino’s of niet, aan sequels valt goed te verdienen

Foto AP

Een op hol geslagen, genetisch gemodificeerde dinosaurus in een immens themapark op een eiland. Chaos. En dat doet het goed bij het grote publiek. Veertien jaar na de laatste Jurassic Park film (het derde deel) weet producent Steven Spielberg opnieuw te scoren met een nieuwe film vol dino-chaos: Jurassic World.

De film - die afgelopen donderdag in Nederland in première ging - is een flinke uitschieter. De opbrengst van bijna 512 miljoen dollar (454 miljoen euro) in het openingsweekend is volgens de database de hoogste ooit.

Die filmformule lekker uitmelken dus?

Hoewel vooral films met meerdere delen in de top-100 qua opbrengsten staan, worden de sequels niet per se beter gewaardeerd. We kijken naar de gemiddelde beoordeling op filmsite IMDB - waar honderdduizenden liefhebbers films ‘raten’ - van enkele bekende franchises in het actie/adventure genre. In onderstaande grafiek is het verschil qua rating ten opzichte van de eerste film weergegeven. De vierde ‘Jurassic’-film scoort (tot nu toe) met een gemiddelde van 7,6 punten, 0,5 punt lager dan het eerste deel uit 1993.

En een goed rapportcijfer betekent cashen?

Mwah. We zetten top-100 films met de hoogste wereldwijde kaartverkoop in het openingsweekend af tegen de gemiddelde beoordeling op IMDB. Wat valt op? Sommige films doen het gewoon goed bij het grote publiek. De Twilight-reeks bijvoorbeeld. De vampier/lovestory-films komen qua beoordeling niet boven een 5 uit, maar wisten in de openingsweekenden steeds tussen de 200 en 300 miljoen dollar op te halen. Verder zijn het de filmreeksen die scoren: de Harry Potter-films staan zeven keer in de top-100, Iron Man en Pirates of the Carribean beiden drie keer en Lord of the Rings twee keer.

Klik of tap op de bollen om de achterliggende informatie te zien