Deksels!

Foto Pierre Albouy / Reuters
Foto Pierre Albouy / Reuters

De Zwitserse douane wil hier duidelijk een punt maken en bulldozert over een ton aan kookgerei. Al die potten, pannen, kookplaatjes, kaasmessen, koffiemaatscheppen, glazen deksels, aardappelschillers en knoflookpersen werden ingenomen omdat er onterecht een Zwitsers vlaggetje opgeplakt zit. Dat mag niet en dus rijdt de douane er met een grote graafmachine overheen. Een beetje voor de show, maar met een serieuze boodschap.

Zwitserland staat internationaal bekend als een land waar kwalitatief hoogstaande producten worden gemaakt. Van die naam maken vervalsers graag gebruik door er zo’n rood vlaggetje met een wit plusje op te plakken. De Zwitserse overheid is bang dat de goede naam van Zwitserse goederen verloren gaat als jan en alleman ermee kan pochen. De regels zijn daarom onlangs aangescherpt: 60 procent van de kosten aan industrieel gemaakte waren moet zijn gemaakt in Zwitserland, voor er zo’n ‘Swiss Made’ zegel op mag. Voor natuurlijke producten geldt dat 80 procent van het gewicht uit Zwitserland moet komen.