Bussemaker wil ROC Leiden ontmantelen

Exterieur van het ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden. De school zit in ernstige financiele problemen door te dure nieuwbouw.
Exterieur van het ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden. De school zit in ernstige financiele problemen door te dure nieuwbouw. Foto ANP/ Marco de Swart

ROC Leiden moet gecontroleerd ontmanteld worden. Zo luidt het nieuwe voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) die 40 miljoen euro in de mbo-instelling wil steken. De school staat op de rand van een faillissement.

De Kamerleden zijn er nog niet over uit of ze de minister steunen óf dat zij menen dat ROC Leiden beter over de kop kan gaan. Dat bleek vanavond tijdens een vervolgdebat over de noodlijdende school die door de bouw van twee panden in financiële problemen is gekomen. Bestuurders deden daarvoor namelijk hoge investeringen en gingen ingewikkelde financiële constructies aan.

De VVD pleit voor een faillissement en wil dat morgen in de Kamer in stemming brengen. Ook PVV en het CDA voelen weinig voor het reddingsplan van Bussemaker waarbij zij vanavond opperde om de school niet als zelfstandige instelling voort te laten bestaan. Ze wil verschillende opleidingen bij andere ROC’s onderbrengen en van ROC Leiden een kleinere school maken dat in één gebouw een specifiek aanbod heeft.

De PvdA ziet wel wat in het plan van de minister; omdat de partij niet wil dat er 9.000 leerlingen mogelijk op straat komen te staan. Het is nog onduidelijk of D66 en de SP zich zullen aansluiten bij de reddingsoperatie van Bussemaker.

De minister wil deze maand nog 18 miljoen euro overmaken naar ROC Leiden, anders is de mbo-instelling per 1 juli sowieso failliet.