Btw op de schop? Tramkaart, bloemen en dagje kermis duurder!

De Tilburgse kermis. Als het btw-stelsel wordt veranderd, wordt een bezoek aan de kermis duurder.
De Tilburgse kermis. Als het btw-stelsel wordt veranderd, wordt een bezoek aan de kermis duurder. Foto: ANP / ROBERT VOS

Als het aan het kabinet ligt, moet voor veel meer producten en diensten bij de kassa het hoge btw-tarief betaald worden. Dat betekent geen 6 procent, maar 21 procent btw voor alles behalve “de primaire levensmiddelen”. Hoe zit dat precies?

Een consument betaalt btw (belasting over toegevoegde waarde) over alle producten of diensten die hij koopt. Er zijn twee tarieven, een basistarief van 21 procent en een laag tarief van 6 procent. In principe geldt nu al dat de 6 procent voor ‘de meer primaire’ diensten en producten van toepassing is, en de 21 procent meer voor de ‘luxe’ goederen.

Tot zover de gemakkelijke uitleg. Door uitzondering op uitzondering op uitzondering is een ingewikkeld stelsel ontstaan, waar de overheid een hele site mee kan vullen.

Het kabinet wil nu het mes zetten in de uitzonderingen. Alleen de primaire levensmiddelen moeten in het tarief van 6 procent blijven vallen, alle andere producten en diensten worden duurder.

BTWstelsel (2)

Een bloemlezing uit de producten en diensten die nu onder het lage tarief vallen, en waarschijnlijk naar het hoge tarief gaan:

Theatertickets Seizoenskaart voetbalclub
Ritje in de botsauto Museumbezoek
Pootgoed voor de moestuin Kerstboom
Parkietenvoer Antieke klok
Boeken en tijdschriften Fiets repareren
Broek verstellen Kappersbeurt
Kamperen Hotelovernachting
Fitnessabonnement Saunabezoek
Bus- en treinabonnement Taxirit

Of de regeling voldoende steun krijgt, weten we nog niet. Wanneer de regeling ingaat ook niet. En wat er precies onder ‘primaire levensmiddelen’ valt, tot nu vertaald met ‘de dagelijkse boodschappen’, is ook onbekend. Veel brancheorganisaties zien de bui echter al hangen.

Het voorstel voor de verhoging van het lage btw-tarief zal volgens het kabinet 4 tot 5 miljard euro moeten opleveren. Die moet dan worden ingezet om de lasten op arbeid te verlagen, samen met de meevaller van ongeveer hetzelfde bedrag door de hogere economische groei. De lagere arbeidslasten zorgen ervoor dat mensen met een baan meer geld op hun loonstrookje zien verschijnen. De hervormingsplannen voor het gehele belastingstelsel worden vanavond besproken met de oppositie.