Jurassic World geeft verkeerd beeld van dinosauriërs

Illustratie Nate Beeler

Jurassic World is het grootste populaire podium voor paleontologie in jaren. Accuratesse is dan wel zo gewenst, schrijft de aan Huygens ING verbonden wetenschapshistoricus Ilja Nieuwland.

Sinds een paar dagen worden we bekogeld met nieuws over de film Jurassic World. Al kort na het uitkomen van de trailer werd er door veel paleontologen betreurd hoezeer de Jurassic World-dinosauriërs het beeld voortzetten dat Steven Spielberg in Jurassic Park (1991) introduceerde. En hoewel die film een mijlpaal was in de populaire verbeelding van deze dieren, was er inmiddels het een en ander veranderd in de wetenschappelijke inzichten over het uiterlijk van dinosauriërs. Jurassic World is in dit opzicht een grote stap terug: in plaats van de dieren volgens de nieuwste inzichten vogelachtiger te maken, heeft de regisseur ervoor gekozen de dino’s nog meer op reptielen te laten lijken.

Lees verder (€)