‘Bescherming ABN te duur’

De constructie die ABN Amro op de beurs moet beschermen tegen een vijandige overname is „niet nodig en erg duur”. Dat zei directeur Rients Abma van Eumedion, de belangenclub voor institutionele beleggers, gisteravond tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Als de staatsbank naar de beurs gaat, wordt ze beschermd door middel van certificering, zo heeft minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) voorgesteld. Dat betekent dat alle aandelen ABN Amro beheerd worden door een speciale stichting die aandeelhouders hun stemrecht kan ontzeggen bij dreiging van een vijandige overname. Deze bescherming kan de opbrengst volgens het CPB tussen 5 en 10 procent drukken. De constructie is bovendien in strijd met de Nederlandse code voor goed ondernemingsbestuur. Volgens topman Gerrit Zalm is de beschermingsmuur nodig om herhaling van 2007 te voorkomen, toen ABN Amro ongewild door drie buitenlandse banken werd overgenomen en opgeknipt. (NRC)