Als huisvader krijg ik vaak ongevraagde reacties

Harm Jagerman (39) werkt als zelfstandig fotograaf, zijn vrouw werkt fulltime dus hij zorgt meestal voor hun twee kinderen. Met z’n vieren wonen ze in een koophuis in Zoeterwoude. „Mijn vrouw betaalt het meest.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Nadat ik twee jaar geleden een burn-out kreeg ben ik voorgoed gestopt met mijn werk als ICT’er. Mijn vrouw werkte toen al fulltime aan de Hogeschool Leiden en had daar veel carrièremogelijkheden. Kijkend naar wat de kinderopvang ons zou kosten als ik ook weer aan de slag zou gaan, hebben we besloten dat ik thuis blijf en voor de kinderen zorg.

Hier heb ik veel, vaak ongevraagde reacties op gehad. Sommige mensen vonden het stoer of hip, anderen konden het niet begrijpen. Een man blijft toch niet thuis? Er waren zelfs vrouwen die daar zo over dachten, dat vond ik nog wel het meest opmerkelijk.

Naast mijn baan was ik al bezig met fotografie en na mijn burn-out ben ik verder gegaan als freelance fotograaf. De opdrachten lopen aardig, maar nog lang niet goed genoeg. Maandelijks varieert mijn inkomen nogal, soms tot mijn frustratie. Het is fijn dat mijn vrouw een goed salaris heeft, maar ik wil ook mijn bijdrage leveren aan het gezin.

Dat doe ik nu voornamelijk door middel van de taken in huis. Als ik de kinderen naar school heb gebracht begin ik aan het huishouden of ik ga boodschappen doen. En als dat gedaan is ga ik verder aan mijn eigen onderneming. Nu ben ik alleen een beetje gehandicapt want mijn camera is kapot. Gelukkig ben ik ook nog bezig met een documentaire over het leven in Leiden, dus ik heb genoeg werk om handen.”

UIT

‘Omdat mijn vrouw het meeste verdient, betaalt zij het merendeel van de vaste lasten. Veel geld gaat op aan boodschappen want we gaan één keer per week naar de markt om daar verse groenten, noten en vlees te halen. Vaak is dat wat duurder dan in de supermarkt, maar wel van betere kwaliteit. Het is belangrijk wat onze kinderen binnenkrijgen en zodoende kochten we vanaf dat ze vast voedsel aten altijd verse groenten. Dan stonden we op zaterdagavond met allemaal bakjes op het aanrecht een voorraad te koken voor de hele week.

Ook op het gebied van kleding zijn de kinderen grootverbruikers. Mijn zoon (6) gaat soms met een nieuwe broek de deur uit, maar dan zijn aan het einde van de dag toch de knieën stuk. Soms kan je daar wel een lapje overheen plakken, maar soms is de broek gewoon verloren. Gelukkig maken we ook gebruik van doorgeeftassen, daar stop je kleding in die jouw kind niet meer past en je haalt er iets uit wat bij anderen vandaan komt.

We wonen in een oud huis, dus we zijn regelmatig geld kwijt aan reparaties. De vorige bewoners namen het niet zo nauw met het klussen en als je de rozetjes van de kraan niet vastkit krijg je lekkage. Dat is nu al twee keer gebeurd. Ons potje onvoorziene omstandigheden is zodoende de laatste tijd veelvuldig aangesproken.”