Zoon Rupert Murdoch per 1 juli CEO van 21st Century Fox

Rupert (l) en James Murdoch
Rupert (l) en James Murdoch Foto EPA / Andrew Gombert

De zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, James Murdoch, neemt per 1 juli het stokje over van zijn vader als topman van mediaconcern 21st Century Fox. Eerder meldde CNN het nieuws dat de 84-jarige Murdoch zou stoppen, maar zojuist kondigde het bedrijf de wisseling van de wacht officieel aan.

De RvC is akkoord

De raad van bestuur van 21st Century Fox heeft al ingestemd met de wijzigingen in de top van het bedrijf. Plaatsvervangend voorzitter Chase Carey neemt de plek van uitvoerend vicevoorzitter voor zijn rekening. Rupert Murdoch zelf blijft overigens actief: hij wordt voorzitter van de raad van bestuur.

Kranten hebben het moeilijk

Het bedrijf van Murdoch startte met een enkele krant in Australië, maar groeide uit tot een media-imperium met titels in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en India. Het Fox-netwerk (televisie) in de VS is groot, maar de kranten van het bedrijf hebben het moeilijker. In 2011 leek het haast gedaan met Murdoch toen een afluisterschandaal bij een van zijn Britse tabloids leidde tot publieke walging, hoorzittingen, rechtszaken, en de sluiting van de krant News of the World. Onder druk van investeerders werd het concern opgedeeld.

Het bedrijf werd in juni 2013 gesplitst: News Corporation (kranten, boeken), waarvan Murdoch ook bestuursvoorzitter is, en 21st Century Fox (tv, film). Kranten zijn onder meer The Wall Street Journal, The New York Post en The Times.