Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Wilders en Le Pen vormen fractie - ‘stem van Europese verzet’

Le Pen en Wilders vorig jaar op een gezamenlijke persconferentie in Brussel.
Le Pen en Wilders vorig jaar op een gezamenlijke persconferentie in Brussel. Foto EPA / Julien Warnand

De PVV is er met een aantal andere partijen in geslaagd alsnog een fractie te vormen in het Europees parlement. Dat maakten de partijen die onderdeel zijn van de nieuwe fractie vanochtend bekend op een persconferentie in Brussel.

In november 2013 kondigden Wilders en Marine Le Pen van het Franse Front National een alliantie aan om de EU te “vernietigen”. Het lukte de partijen vorig jaar zomer na de Europese verkiezingen echter niet om een fractie te vormen. Sindsdien werken de partijen in het Europees parlement al wel samen met de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord.

Leden Poolse partij aan samenwerking toevoegd

Een fractie wordt in het Europees parlement echter pas erkend als die bestaat uit minstens zeven partijen uit zeven lidstaten en bestaat uit ten minste 25 Europarlementariërs. Dat is Wilders en Le Pen nu toch nog gelukt: twee europarlementariërs van de Poolse partij het Congres van Nieuw Rechts (KNP) worden aan de samenwerking toegevoegd, net als een oud-parlementariër van de UK Independence Party: Janice Atkinson, die uit haar partij werd gegooid vanwege een rel over onterecht gedeclareerde restaurantkosten. De nieuwe fractie gaat Europa van Naties en Vrijheden heten.

Onze correspondent Stephane Alonso twitterde de precieze samenstelling van de fractie:

Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso Nieuwe fractie bestaat uit: #FN, #PVV, #FPO (AT), Atkinson (ex-#UKIP), #KNP van Korwin-Mikke (PL), Lega Nord (IT) & Vlaams Belang (BE)

Dat Wilders en Le Pen alsnog gaan samenwerken met de Poolse KNP is opmerkelijk. Gesprekken over samenwerking met de Polen liepen vorig jaar zomer nog stuk. Dat had te maken met de leider van de partij, Janusz Korwin-Mikke, die graag omstreden uitspraken over vrouwenstemrecht, Joden en homo’s deed. Wilders noemde samenwerken met de KNP vorig jaar om die reden “een brug te ver”. Maar inmiddels is Korwin-Mikke geen leider meer van de KNP, wat de weg voor samenwerking alsnog effende.

Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso Ook interessant: Poolse #KNP levert twee leden aan #EP-fractie #LePen #Wilders, maar niet de (te) omstreden leider Janusz #Korwin-Mikke
Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso De Polen van #KNP blijken hun omstreden leider Korwin-Mikke te hebben gewipt. Ze gaan door zonder hem, zegt #LePen nu over haar #EP-fractie

Wilders wil in Europees verband strijden tegen islamisering

Wilders noemde het vormen van de fractie vanochtend op de persconferentie “het begin van onze bevrijding” en legde ook de nadruk op de strijd die in Europa gevoerd moet worden tegen de ‘islamisering’:

Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso #Wilders over nieuwe fractie in @Europarl_NL: ‘Dit is D-day, het begin van onze bevrijding. Wij zijn de stem van het Europese verzet’
Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso #Wilders in @Europarl_NL: ‘We willen weer meester van ons lot. Geen massa-migratie en islamisering’

PVV-europarlementariër Marcel de Graaff wordt co-voorzitter van de nieuwe fractie en gaat samen met Le Pen de fractie leiden. Haar vader Jean-Marine Le Pen, die in het verleden vaak in opspraak kwam vanwege antisemitische uitspraken, is zoals verwacht geen onderdeel van de nieuwe fractie. Hij werd onlangs door Marine Le Pen geschorst als lid van de partij en zijn in het leven geroepen functie van erevoorzitter werd afgeschaft.

Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso Papa #LePen zit, zoals te verwachten was, niet in de nieuwe fractie van #PVV en #FN in het @Europarl_NL

Vormen fractie heeft tal van voordelen

Het vormen van een fractie in het parlement levert tal van voordelen op, zoals miljoenen aan EU-subsidies, de mogelijkheid wetsvoorstellen te amenderen, voorzitters te leveren van commissies en extra spreektijd bij plenaire vergaderingen. Daarnaast mogen fracties extra medewerkers inhuren.

Wilders noemde het vormen van de nieuwe Europese fractie gisteren op Twitter “geweldig nieuws” en een “historisch moment”:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Groepsvorming in Europees Parlement is gelukt! Geweldig nieuws en historisch moment. Morgen 11.00 uur persconferentie in EP Brussel! #pvv