Visverwerker Foppen opnieuw in de fout

Visbedrijf Foppen, dat eerder zalm met salmonella verkocht, stopte natriumnitriet in de vis, terwijl het bedrijf al onder verscherpt toezicht stond.

Het omstreden visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk gebruikte jarenlang de verboden stof natriumnitriet in visproducten. Dat meldt Omroep Gelderland op basis van documenten die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur zijn verkregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Natriumnitriet is in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend. De NVWA trof de stof vorig jaar november aan in visproducten van Foppen. Het bedrijf is hiervoor beboet en gebruikt de stof niet meer, aldus de NVWA.

De visverwerker was in 2012 betrokken bij een internationale salmonella-uitbraak door besmette gerookte zalm uit een fabriek van Foppen in Griekenland. Hierdoor kwamen ten minste vier mensen om het leven en werden tienduizenden consumenten ziek (diarree, buikkrampen en koorts). Sindsdien valt Foppen in de strengste controlecategorie, categorie ‘rood’, van de NVWA. Desondanks had Foppen, schreef minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) aan de Tweede Kamer, zijn zaken bij controles in 2013 en 2014 niet op orde. Dat was volgens de NVWA aanleiding het bedrijf in een speciaal controletraject te plaatsen. „Het bedrijf wordt nauwlettend gevolgd”, aldus de toezichthouder. Toch kon het dus jarenlang natriumnitriet verwerken in zijn visproducten. In 2010 kreeg Foppen hiervoor al een waarschuwing van de NVWA.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde in 2013 dat niet Foppen de meeste blaam trof voor de salmonellabesmetting van 2012, maar de NVWA. Zo gaf de toezichthouder wisselende adviezen die op Foppen en supermarkten onduidelijk overkwamen. Ook gaf de NVWA „niet eenduidig, niet schriftelijk en soms onvolledig” informatie. Het terughalen van de besmette producten duurde daardoor langer dan nodig was, concludeerde de Onderzoeksraad.

De vis met natriumnitriet is niet teruggehaald uit de markt. Volgens de NVWA is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Foppen voegde natriumnitriet toe aan zalmvlees, dat het in de vorm van worsten verkocht aan andere visverwerkers.

Volgens een woordvoerder van Foppen was de interpretatie van het bedrijf dat het verbod niet gold voor halffabricaten. Het erkent nu dat het daarmee fout zat. Foppen heeft alle inspectierapporten op zijn website geplaatst.

De organisatie Foodwatch spande onlangs, naar aanleiding van het paardenvleesschandaal bij Selten uit Oss, een proces aan tegen de NVWA om de namen van leveranciers openbaar te krijgen. De uitspraak wordt in juli verwacht.

De toezichthouder kreeg in 2013 ook stevige kritiek van de Algemene Rekenkamer. Eind juni praat de Kamer over de NVWA.