Vastgoedmagnaat Donald Trump stelt zich verkiesbaar als president

Donald Trump (in februari 2015)
Donald Trump (in februari 2015) Foto EPA / Pete Marovich

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump wil van The Oval Office in het Witte Huis zijn werkkamer maken. Hij kondigde vandaag om 11 uur lokale tijd in New York aan dat hij zich voor de Republikeinen verkiesbaar stelt als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2016.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It is almost time. I will be making a major announcement from @TrumpTowerNY at 11AM. Follow on social media! #MakeAmericaGreatAgain

Getuige de hashtag die hij vandaag in het leven riep is zijn missie: “Make America great again“. Een leus die hij al vaker heeft gebruikt en die hij overigens als merk heeft geregistreerd. De 69-jarige Trump koos ervoor om op de bovenste verdieping van zijn eigen Trump Towers op 5th Avenue in New York zijn “speciale aankondiging” te doen.

Overwoog al eerder mee te doen

In 1988 en 2000 overwoog Trump ook mee te doen aan de verkiezingen, maar beide keren zag hij ervan af. Ook tijdens de vorige ronde, in 2012, stapte hij uit de race. Zijn argument was toen dat hij zich wilde focussen op zakendoen in plaats van op politiek. Achteraf zei hij:

“Ik had makkelijk van Obama kunnen winnen.”

Het is geen geheim dat Trump een felle tegenstander van Obama is. In 2011 dwong Trump de huidige president nog om zijn geboortecertificaat openbaar te maken, omdat Trump het gerucht verspreidde dat Obama in Kenia geboren zou zijn. De beschuldiging werd dagenlang herhaald op de conservatieve tv-zender Fox News en uiteindelijk zette Obama een kopie van zijn paspoort online.

Trump heeft geld

Campagnevoeren kost geld. En dat geld heeft Trump. Daar schept hij in elk geval geregeld over op:

“Het mooie van mij is dat ik steenrijk ben. Dus als ik 600 miljoen dollar nodig heb, dan kan ik zelf die 600 miljoen inleggen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere kandidaten.”

Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op ruim 4 miljard dollar.

Waar verdiende hij zijn geld mee?

De zakenman exploiteert casino’s, golfterreinen, hotels en skyscrapers. Hij heeft ook een rijtje nevenactiviteiten. Zo organiseert hij de miss-verkiezing Miss Universe, schreef een bestseller over zakendoen (The Art of the Deal) en is hij regelmatig op televisie te zien. Bijvoorbeeld in de serie The Apprentice, een realityshow voor zakenmensen in de dop, met als eerste prijs een stage bij zijn bedrijf Trump. Bijna alles wat hij voortbrengt, draagt zijn naam.

Wat is zijn plan?

De sleutelwoorden van zijn campagne zijn: ‘geld’, ‘rijk’ en ‘winnen’. Zijn zakelijke aanpak wil hij toepassen op de overheid. Hij wil onder meer de overheid organiseren als een bedrijf en banen creëren voor Amerikanen. Verder wil hij de infrastructuur van zijn land aanpakken en de landsgrenzen beter bewaken.

De Verenigde Staten zitten volgens Trump “in de problemen”. Onder meer op economisch gebied, zo zegt Trump:

“Wanneer heeft Amerika voor het laatst een tradedeal van China gewonnen? Ik win continu van China, continu.”

Tijdens zijn bekendmakingsspeech zei hij ook dat de Verenigde Staten een dumpplaats zijn voor de problemen van andere landen. Immigranten brengen drugs en criminaliteit het land binnen en dat moet stoppen, volgens Trump. Hetzelfde geldt voor terroristen, zegt hij.

Trump zegt “het merk Amerika” weer groot te willen maken.

Hij zet sociale media in - zijn Facebookpagina en zijn Twitteraccount - in om zijn boodschap te verspreiden. En natuurlijk is er een campagnesite.

Maakt hij kans?

NRC-correspondent Guus Valk zegt vanuit Washington:

“Trump maakt absoluut geen kans. Hij is geen politicus. En ook binnen zijn eigen partij wordt hij gezien als een omstreden man. Hij staat erom bekend dat hij geregeld uit zijn slof schiet. Hij kan erg fel en ongenuanceerd uit de hoek komen. Trump mag dan wel een succesvol zakenman zijn, maar als kandidaat heeft hij niets te bieden.”

Is meedoen dan kapitaalvernietiging? Valk:

“Dat hij toch meedoet is niet per se geldverspilling; misschien wil hij in de aandacht staan. Het zou kunnen dat hij uit is op een eigen show, op Fox News bijvoorbeeld, zoals Mike Huckabee ooit deed.”

Lees ook:Tegen wie neemt hij het op? Lees ‘Mr. of Mrs. President? Alle Amerikaanse kandidaten op een rij‘.