‘Terugkeer van Heitinga naar Ajax zo goed als rond’

Heitinga (links) op een foto uit 2014, in duel met Nicklas Bendtner van Wolfsburg.
Heitinga (links) op een foto uit 2014, in duel met Nicklas Bendtner van Wolfsburg. Foto EPA / Lukas Schulze

John Heitinga keert na zeven jaar in het buitenland volgend seizoen waarschijnlijk weer terug bij Ajax, de club waar hij zijn loopbaan begon. De 31-jarige voetballer heeft volgens De Telegraaf op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een contract voor één jaar. Alleen een “afrondend gesprek” houdt de transfer nog tegen.

Volgens Heitinga’s zaakwaarnemer Rob Jansen is dat gesprek vooral een formaliteit. Hij zegt daarover in de ochtendkrant:

“Normaal gesproken gaat dit niet meer mis. Maar het is bij mij de gewoonte om de speler uiteindelijk de laatste klap te laten geven. Door omstandigheden – John zit in het buitenland – was dat nu nog niet mogelijk. Daarom gebeurt dat eind juni.”

Heitinga speelt momenteel bij Herta BSC, waar hij nog een contract voor één jaar heeft. Bij de Duitse club kwam hij het afgelopen seizoen echter niet verder dan veertien wedstrijden en ook het seizoen daarvoor speelde hij – in de Britse Premier League – vaker niét dan wel. Volgens De Telegraaf mag Heitinga gratis uit Berlijn vertrekken.

Vijf toernooien met Oranje

De voetballer uit Alphen aan den Rijn speelde begin deze eeuw zeven seizoenen in dienst van Ajax. In de zomer van 2008 maakte hij de overstap naar Atlético Madrid, waar hij halverwege zijn tweede seizoen al weer vertrok. Sindsdien speelde de verdediger in de Premier League, eerst voor Everton, daarna voor Fulham.

Voor het Nederlands elftal speelde Heitinga de afgelopen jaren 87 wedstrijden, waarin hij zeven keer scoorde. Heitinga deed mee op twee WK’s en drie EK’s. In de verloren WK-finale van 2010 werd hij in de verlenging na twee gele kaarten van het veld gestuurd. Tijdens het WK van vorige zomer maakte Heitinga geen deel uit van de Oranje-selectie.