Sunday Times ruziet met Greenwald

De Britse krant The Sunday Times ligt overhoop met Glenn Greenwald van website The Intercept. Sunday Times-uitgever News UK, eigendom van Rupert Murdoch, wil een screenshot van de krant verwijderd zien uit een artikel van Greenwald.

Het begon met groot nieuws van afgelopen zondag, toen The Sunday Times schreef dat Rusland en China inmiddels toegang hebben tot een groot gedeelte van de documenten die in handen zijn van klokkenluider Edward Snowden. De „vijandige” landen zouden nu weten hoe de Britse veiligheidsdienst MI6 opereert, waardoor spionnen zich hebben moeten verplaatsen of terugtrekken. Anonieme Britse functionarissen bevestigden die berichtgeving aan de BBC.

Daarop reageerde Glenn Greenwald, de voormalige columnist van The Guardian die Snowden hielp met het naar buiten brengen van NSA-nieuws, met een nijdig betoog. Volgens hem zat het stuk van The Sunday Times „vol met onwaarheden”, verkregen via uitsluitende anonieme Britse functionarissen en zonder enig tegengeluid gepubliceerd. „Dit is het tegenovergestelde van journalistiek.”

Gisteren stuurde News UK een e-mail naar The Intercept waarin gesteld wordt dat het stuk van Greenwald inbreuk maakt op het copyright van de krant, omdat er een screenshot van de voorpagina van zondag bij staat. Het heeft er echter alle schijn van dat niet het screenshot, maar de inhoud van het artikel ten grondslag ligt aan de klacht.

Het artikel staat nog gewoon online, inclusief het screenshot.