Rusland koopt langeafstandswapens - ‘wapenwedloop in de maak’

Poetin tijdens zijn toespraak in Moskou.
Poetin tijdens zijn toespraak in Moskou. Foto AP / Ivan Sekretarev

Rusland breidt zijn wapenarsenaal dit jaar uit met meer dan veertig langeafstandsraketten. Die mededeling deed president Vladimir Poetin vandaag tijdens de opening van de wapenshow in Moskou. De raketten zijn volgens Poetin in staat om “zelfs de ingewikkeldste afweersystemen” te passeren, zo zei hij in een toespraak.

Naast de langeafstandsraketten – die gebruikt kunnen worden voor het afvuren van kernwapens – koopt Rusland ook andere nieuwe wapens. Het gaat onder meer om tanks en andere pantservoertuigen, zo meldt persbureau AP. De nieuwe wapens worden voor het eerst getoond tijdens een optocht op het Rode Plein.

VS: wapens in Oost-Europa

De mededeling van Poetin komt een dag nadat de Verenigde Staten lieten weten dat het Pentagon bereid is om zwaardere wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Met die stap zou het Amerikaanse ministerie van Defensie Rusland willen afschrikken in hun agressieve houding ten aanzien van Europa.

Sinds de Russische annexatie van de Krim kijkt West-Europa met argusogen naar de houding van Rusland. Onder meer Estland, Letland en Litouwen vrezen eenzelfde scenario in hun land. De landen zijn lid van de NAVO, en in principe zou een aanval van Rusland betekenen dat de andere NAVO-landen moeten ingrijpen.

Een hoge functionaris binnen het Russische ministerie van Defensie waarschuwt via Reuters dat de angst van de NAVO ertoe leidt dat Rusland betrokken raakt in “een wapenwedloop”. Andere overheidsfunctionarissen lieten eerder al weten dat Rusland terugslaat als de VS wapens in Oost-Europa neerzetten.