ROC Leiden moet vijf opleidingen sluiten

Een nieuwe tegenslag voor het noodlijdende ROC Leiden. Onvoldoende kwaliteit van enkele opleidingen kost de school 700 studenten.

De onderwijsinspectie wil dat vijf opleidingen bij het ROC Leiden op korte termijn worden gesloten. De kwaliteit ervan schiet tekort. Het gaat om opleidingen tot verkoopmedewerker, autotechnicus en manager of coördinator sport en bewegen. De circa 700 studenten bij deze opleidingen moeten bij roc’s elders in de regio worden ondergebracht.

Dat staat in een ambtsbericht van de inspectie, dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Morgen wordt het debat over het dreigende faillissement van de Leidse school met 9.000 leerlingen voortgezet.

Het ROC Leiden verkeert al enkele jaren in zware financiële problemen door de bouw van twee panden. Bestuurders deden daarvoor hoge investeringen en gingen ingewikkelde financiële constructies aan.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat niet alleen de inspectie verontrust is over de slechte kwaliteit van het onderwijs bij ROC Leiden. Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft geen vertrouwen meer in de school. De circa honderd praktijkstudenten verpleegkunde, die een groot deel van hun opleiding intern bij het LUMC volgen, krijgen daarom per 1 september les bij het ID College – een andere mbo-instelling in de regio. Dit geldt in ieder geval voor de eerstejaars. Voor de ouderejaars die hun opleiding bij ROC Leiden zijn begonnen, wordt later deze week de knoop doorgehakt.

Het sluiten van de opleidingen is een nieuwe tegenslag voor ROC Leiden; hoe meer studenten en instellingen de school de rug toekeren, des te moeilijker ROC Leiden van de ondergang te redden valt. Eerder meldde deze krant dat het aantal inschrijvingen bij ROC Leiden voor het komende studiejaar met 30 procent is gedaald.

Een woordvoerder van het LUMC zegt dat het ziekenhuis „het beste voor zijn studenten wil”.

Een woordvoerder van ROC Leiden laat weten: „De studenten verpleegkunde zijn nog niet op de hoogte van de onderhandelingen met een ander roc dan waar ze nu hun les volgen. Het is niet prettig dat ze dit uit de krant moeten vernemen. Ze hebben het al niet makkelijk.”

Uit een pakket documenten dat minister Bussemaker gisteravond naar de Kamer stuurde, blijkt hoe nijpend de situatie bij het roc is. Naast onderwijsproblemen spelen er ook grote financiële kwesties. Het ministerie heeft de mbo-instelling onlangs een voorschot van 4 miljoen euro gegeven. Bussemaker wil deze maand nog eens 18 miljoen euro overmaken, anders gaat de Leidse school op korte termijn failliet. In totaal wil de minister 40 miljoen euro in het roc steken. Kamerleden lieten vorige week tijdens een debat weten meer inzage te willen in de financiële achtergronden van het reddingsplan.

Daar is nu meer duidelijkheid over; de minister wil naast de 18 miljoen euro, bedoeld voor openstaande rekeningen en aflossing van tijdelijke noodkredieten bij banken, 14 miljoen uittrekken voor huisvesting en 8 miljoen voor de verbetering voor het onderwijs. Dat betekent dat maar 20 procent van het geld wordt gestoken in de kwaliteit van het onderwijs bij ROC Leiden.