Tollensprijs voor Hans Dorrestijn

Hij schreef romans en vogelboeken, maar ook de welbekende tune van Sesamstraat (‘Laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan…’): schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn.

Gisteren, aan de vooravond van zijn 75ste verjaardag, werd bekend dat hij voor zijn veelzijdige oeuvre de Tollensprijs 2015 ontvangt. Die prijs wordt eens in de vijf jaar toegekend aan een ‘vooraanstaand letterkundige’ die volgens de jury een bijzondere literaire prestatie heeft geleverd. De vorige winnaar, in 2010, was Paulien Cornelisse. Ook de afgelopen zaterdag overleden Drs. P won de Tollensprijs, in 2000.

De prijs is vernoemd naar dichter Hendrik Tollens (1780-1856), op 4 oktober wordt in Museum Rijswijk, in het voormalige woonhuis van Tollens, de prijs aan Dorrestijn overhandigd.

De prijs wordt aan Dorrestijn toegekend voor zijn oeuvre, dat zich „onderscheidt door een perfecte vormbeheersing en muzikaliteit, en tegelijkertijd van grote zeggingskracht getuigt”. En: „Het persoonlijke wordt door hem op een bijna slinkse manier algemeen gemaakt. Het theatrale blijft altijd intiem bij hem.” Gisteren verscheen ook Dorrestijns nieuwste boek: Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis. Dorrestijn staat komend seizoen in het theater met het programma Het einde is zoek.