Paus Franciscus: klimaatverandering komt door menselijk handelen

Paus Franciscus roept in een nieuw document wereldleiders op om de uitstoot van CO2 tegen te gaan.
Paus Franciscus roept in een nieuw document wereldleiders op om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Foto ANP/EPA/CLAUDIO PERI

Paus Franciscus zal in een nieuwe encycliek zeggen dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Dat blijkt uit een gelekte versie van het nog te verschijnen document dat in handen is van een Italiaans tijdschrift.

De encycliek zal donderdag verschijnen en komt voor een nieuwe ronde klimaatonderhandelingen bij de VN die voor het einde van dit jaar gepland staat. De belangrijkste punten uit Laudato si zijn nu al door het magazine L’Espresso gepubliceerd.

Wereldleiders moeten verantwoordelijkheid nemen

Franciscus laat in het 192 pagina’s tellende document weten dat klimaatverandering door menselijk handelen wordt veroorzaakt, iets wat door klimaatsceptici wordt betwijfeld:

“In de laatste paar decennia is klimaatverandering voor het grootste deel veroorzaakt door de enorme concentratie van koolstofdioxide, methaan en andere stoffen, die vooral worden uitgestoten door menselijke activiteit.”

Het document is daarnaast een oproep aan wereldleiders om in te grijpen. Vooral landen die de meeste broeikasgassen uitstoten moeten “eerlijkheid, moed en verantwoordelijkheid” tonen:

“Internationale onderhandelingen kunnen geen significant resultaat opleveren als sommige landen hun eigen belangen voor die van de wereld als geheel laten gaan. Zij die de gevolgen ondervinden van wat we proberen te verbergen zullen dit gebrek aan verantwoordelijkheid onthouden.”

Voor het document spraken de paus en zijn adviseurs de afgelopen paar maanden met economen en klimaatwetenschappers om een standpunt te bepalen. Een woordvoerder van de paus laat weten dat het hier nog niet de definitieve tekst betreft.