Pact Europese luchtvaart tegen ‘valse concurrentie’ uit Golfregio

Europees commissaris Violeta Bulc
Europees commissaris Violeta Bulc Foto EPA

Drie grote luchtvaartmaatschappijen in Europa, Air France-KLM, Lufthansa en British Airways/Iberia (IAG), werken samen met budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet aan een strategie voor de Europese luchtvaart. De vijf bedrijven presenteren hun plan morgen in Brussel.

Het is voor het eerst dat de ‘traditionele’ maatschappijen samenwerken met de relatieve nieuwkomers. Het plan zal zeker ingaan op de concurrenten uit de Golfstaten, die zich volgens de Europese maatschappijen door staatssteun schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. De Europese maatschappijen willen dat de Europese Commissie uniforme regels creëert, bijvoorbeeld door een Europees beleid inzake landingsrechten.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe luchtvaartstrategie, die de concurrentiepositie van de Europese luchtvaart moet verbeteren. Europees commissaris Violeta Bulc (Transport) liet eerder weten dat de prioriteit ligt bij het verder ontwikkelen van één Europees luchtruim (SES, Single European Sky). Dankzij SES kunnen volgens Bulc alle Europese doelen worden bereikt: economische groei en meer banen, verbetering van de veiligheid, meer capaciteit in het luchtruim en op luchthavens, reductie van CO2-emissies.

Etihad Airways, de nationale maatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, pleitte gisteren voor meer concurrentie en keuzevrijheid voor de consument, en verruiming van de toegang tot Europese luchthavens en investeringsmogelijkheden in Europese maatschappijen. Etihad heeft al belangen in vijf Europese maatschappijen.

Qatar Airways start vandaag met een rechtstreekse dienst tussen Amsterdam en Doha, zes keer per week. Topman Al Baker keerde zich onlangs tegen de Nederlandse beslissing om Golfmaatschappijen voorlopig geen nieuwe landingsrechten op Schiphol te gunnen. Nu blijkt dat uitbreiding naar een dagelijkse vlucht, vanaf het winterseizoen, mogelijk is binnen de eerder gemaakte afspraken.