Tussen Zwolle, Kampen en Enschede gaan treinen van Syntus rijden

ANP / Koen Suyk

De provincie Overijssel gunt de spoorconcessie tussen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede aan Syntus. NS en Arriva deden ook mee aan de Europese aanbesteding, die vijftien jaar geldig is.

Syntus zal met nieuwe treinen gaan rijden, die voorzien zijn van wifi en stopcontacten in alle coupés en gehandicaptentoiletten. Het treinverkeer moet sneller en toegankelijker worden en er moeten meer mensen op het traject kunnen reizen. De dienstregeling tussen Zwolle en Kampen wordt op zondagochtend uitgebreid naar twee in plaats van één keer per uur.

De totale exploitatiekosten bedragen ongeveer 17,5 miljoen per jaar. Syntus gaat naar verwachting in december 2017 aan de slag. De komende jaren wordt besteed aan de aankoop, bouw en testen van de treinen en worden beide spoortrajecten omgebouwd - treinen worden elektrisch.

Voormalig monopolist NS was er zo veel aan geleden regionale trajecten in handen te hebben, dat het bij de aanbesteding van ov in Limburg Veolia opzettelijk benadeelde en de Spoorwegwet overtrad. Door de fraude moest topman Timo Huges onlangs het veld ruimen. Ná het incident zei de NS de eigen rol in het regionale spoorvervoer te heroverwegen.