Oppositie praat met kabinet, maar wil belastingakkoord openbaar

SP-leider Roemer riep vanmiddag de oppositie bij elkaar voor overleg.
SP-leider Roemer riep vanmiddag de oppositie bij elkaar voor overleg. Foto ANP / Martijn Beekman

De meeste oppositiepartijen die zijn uitgenodigd om morgenavond met het kabinet te spreken over hervorming van het belastingstelsel nemen de uitnodiging aan. Maar de oppositiepartijen willen wel dat VVD en PvdA openbaar maken wat ze onderling zijn overeengekomen. Dat is de uitkomst van overleg dat de oppositiepartijen vanmiddag voerden op de kamer van SP-leider Roemer.

Het kabinet en de regeringspartijen bereikten maandag een akkoord over de hervorming van het belastingstelsel. Wat ze hebben afgesproken is niet bekendgemaakt. Omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer (slechts 21 v an de 75 zetels), heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) de oppositiepartijen uitgenodigd voor overleg morgenavond op het ministerie van Financiën. Wiebes schreef vorige week aan de Kamer dat het kabinet streeft naar “breed draagvlak” bij wens om het belastingstelsel te hervormen. “Er kan pas sprake zijn van een belastingherziening als er voldoende steun is van meerdere partijen.”

ChristenUnie: zonder openheid is het klaar

De uitgenodigde oppositiepartijen (CDA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, 50Plus) kwamen vanmiddag bij elkaar om een gezamenlijke strategie te bepalen. SP-leider Roemer zei na afloop van dat overleg dat alle door het kabinet uitgenodigde partijen het erover eens zijn dat VVD en PvdA eerst openheid moeten geven over wat ze onderling hebben afgesproken. Vrijwel alle oppositiepartijen, op de SP na, gaan morgenavond nog wel naar het ministerie om die wens kenbaar te maken.

Zonder openheid is het wat de ChristenUnie betreft “klaar” met de gesprekken, zei fractievoorzitter Slob vanmiddag. Hij gaat aan Wiebes een hoofdlijnenbrief over het belastingplan vragen. Ook Van der Staaij (SGP) gaat met die intentie. “Ik ga inbrengen dat de deal naar buiten moet komen.”

Het kabinet heeft steeds gezegd dat de onderhandelingen over een nieuw belastingstelsel juist gebaat zijn bij geheimhouding. Welke partijen naast de SP en ChristenUnie zeker afhaken als de deal niet openbaar wordt is nog onduidelijk, maar zonder de ChristenUnie wordt een meerderheid in de senaat vinden voor het kabinet al erg lastig.

Banen scheppen door lasten te verlagen

Het hervormen van het ingewikkelde belastingstelsel wordt gezien als een van de laatste grote projecten van het kabinet-Rutte II. De bedoeling van het kabinet is dat er door de belastinghervorming 100.000 banen bij komen in tien jaar. Dat moet vooral komen door de lasten op arbeid te verlagen. Wiebes schreef destijds dat de hele hervorming van het belastingstelsel ongeveer 15 miljard euro aan lastenverlichtingen op arbeid zou moeten gaan opleveren, waarvan 10 miljard euro moet komen van verhogingen van andere belastingen en de rest van - nu dus binnengekomen - meevallers.