Ontslagfout na foute doos

Een dienstverband van dertig jaar zonder één klacht. Maar toen hij vorig jaar november toch een foutje maakte, werd hem dat zwaar aangerekend: ontslag op staande voet. Het overkwam een werknemer van het voedingsbedrijf Adriaan Goede. Bij controle van een pallet met dozen eierpoeder had hij een kapotte doos moeten verwijderen. Maar dat zag hij over het hoofd. Opzettelijk, volgens zijn werkgever, die dat dacht te staven met camerabeelden van dat incident. Hij kreeg de mogelijkheid om op de opnamen te reageren, maar kreeg vervolgens ontslag. Want hij had die doos volgens zijn werkgever opzettelijk overgeslagen. Dat was op die beelden duidelijk te zien.

De kantonrechter dacht er, op basis van diezelfde beelden, anders over. Ontslag op staande voet is alleen gerechtvaardigd als een werknemer opzettelijk in de fout gaat. De rechter ging mee met de verdediging van de werknemer, dat hij bezig was met die controles, de kapotte doos inderdaad had gezien, maar vervolgens door een collega was weggeroepen om hem ergens mee te helpen. Die defecte doos was hij bij terugkomst, toen hij doorging met zijn eigen werk, vergeten. Volgens de rechter een plausibel verhaal, ook al omdat hij geen belang of reden had om de doos opzettelijk niet te verwijderen.

Er moet worden uitgegaan van een eenmalige, onopzettelijke fout, oordeelde de rechter. Zeker in het licht van dat onberispelijke dienstverband van dertig jaar. Adriaan de Goede moet hem 3.000 euro aan achterstallig loon betalen en ook weer in dienst nemen.