Nederland speelt gelijk en is vrijwel zeker van achtste finales op WK

Het Nederlands vrouwenelftal is theoretisch vrijwel zeker van een plek in de achtste finales op het WK. De ploeg hield een punt over aan het duel met gastland Canada eindigt daardoor met vier punten als nummer drie in poule A. De kans is groot dat Oranje als één van de vier beste nummers drie alsnog doorstroomt naar de volgende ronde.

Het Nederlands vrouwenelftal viert de gelijkmaker in het duel met Canada.
Het Nederlands vrouwenelftal viert de gelijkmaker in het duel met Canada. Foto ANP

Het Nederlands vrouwenelftal is theoretisch vrijwel zeker van een plek in de achtste finales op het WK. De ploeg hield een punt over aan het duel met gastland Canada (1-1) en is daardoor met vier punten als nummer drie geëindigd in poule A. Met dat aantal punten is de kans groot dat Oranje als één van de vier beste nummers drie alsnog doorstroomt naar de volgende ronde.

Nederland kan profiteren van het feit dat er dit WK voor het eerst vier nummers drie doorgaan naar de achtste finale. De ploeg is als derde geëindigd met vier punten en houdt daardoor sowieso al Thailand onder zich. De Aziaten werden derde in poule B, maar met drie punten. Dit betekent dat het team van bondscoach Roger Reijners nog één nummer drie achter zich moet laten om de volgende ronde te halen.

Vroeg op achterstand

Via de directe weg lukte het dus niet. De ploeg speelde gisteravond in Montreal beter dan in de vorige wedstrijd tegen China, maar had de pech dat het al na tien minuten op achterstand kwam. Een inworp van Canada leverde zoveel gevaar op dat de bal via een rebound kon worden binnengeschoten door Ashley Lawrence. Slechter had Oranje niet kunnen beginnen. Helemaal omdat Nieuw-Zeeland ondertussen op voorsprong was gekomen tegen China. Virtueel was Nederland nu uitgeschakeld op het WK.

Met dat doemscenario boven het hoofd herpakte Nederland zich. Voetballend leek het eindelijk ergens op. Niet alleen was er strijd, er volgden ook kansen. Zo ontstond het gevoel dat Oranje kon overleven in de quasihel van Montreal. Zeker, het Olympisch Stadion van Montreal was met 45.420 toeschouwers goed gevuld, maar die mensen waren meer voor Canada dan zij tegen Nederland waren. Anti-Nederland was niemand.

Op het nippertje

In die enthousiaste atmosfeer heeft Nederland uiteindelijk een verdiend punt behaald. Maakster van de gelijkmaker: invaller Kirsten van de Ven, die de bal snoeihard in de bovenhoek schoot. En dat in minuut 87. Op het nippertje.

Zo werd het 1-1, terwijl het andere duel in groep A tussen China en Nieuw-Zeeland uitliep op een 2-2 gelijkspel. Canada eindigde daardoor als eerste in de poule, China als tweede, Nederland als derde en Nieuw-Zeeland als laatste.

Nu wordt het afwachten wat er vandaag en morgen gebeurt in de andere vier poules. Mocht Nederland de volgende ronde halen via de derde plek, dan speelt het hoogstwaarschijnlijk tegen Duitsland of Japan. Dit is op zaterdag of dinsdag.