Naaktfoto’s op Facebook: ik zie het probleem niet

Wie: Marieke de Bra

Leeftijd: 35

Wat: Fotograaf, brugwachter, editor

Waar: Jinek

Bloot op Facebook, dat wil je niet. Die gedachte bleef hangen na Jinek (KRO-NCRV), vorige week dinsdag. In de studio zat de Amsterdamse Marieke de Bra (35), fotograaf en parttime brugwachter, die na het korte nieuws (Fyra, eindexamens) zo’n tweeënhalve minuut mocht vertellen over haar project: een fotoserie van zelfportretten met mannen die ze heeft ontmoet via datingapp Tinder.

Het kunstproject, ‘Mannen Met Potentie’, is ze gestart na acht jaar single. De Bra maakt intieme beelden van haar dates: kleumend op een parkbankje, dansend in de disco, of liggend, naakt in bed. Over haar vorige relaties zei ze in Het Parool: „Vaak deed ik me stoerder voor dan ik ben. Of ik handelde vanuit wat ik dácht dat een man leuk vond. Zelden had ik de regie in handen.”

De Bra is fotograaf, maar het gesprek ging niet over fotografie. Terwijl De Bra professional is. Ze volgde een bachelor Journalistiek, deed de kunstacademie, fotografeert voor onder ander Vice Magazine en maakte de solo-expositie Ik hou van hobby’s, te zien op het Internationaal Fotofestival Leiden, waarvoor ze Mickey Mouse-liefhebbers, bodybuilders en vliegtuigspotters portretteerde.

Het esthetische aspect van ‘Mannen Met Potentie’ verdween in Jinek naar de achtergrond. Van de fotoserie trokken vooral de naaktbeelden de aandacht. Eva Jinek: „Vinden die mannen het wel oké dat je ze fotografeert?” Ja, dat vinden ze leuk, zei De Bra. „Deze jongen ook, dit vindt hij helemaal prima?” Ja, dat vindt hij geweldig. „Naakt?” Ja, want zij vindt het een mooie foto. En hij ook. „Ik zie het probleem niet zo”, zei De Bra. Het gesprekje kwam niet meer goed. Wat ze precies met haar foto’s wilde, bleef onduidelijk (behalve een relatie). „Niet op Facebook zetten hè”, riep de 74-jarige Joop Braakhekke vanaf de andere kant van de studio. Maar dat had ze al gedaan.

Tegelijkertijd worden er rechtszaken uitgevochten om naakt op Facebook. Deze week begon een 21-jarige vrouw een zaak met hulp van Peter R. de Vries (Internetpesten aangepakt). Het doel: degene vinden die uit wraak een seksfilmpje van haar op Facebook had gezet. „De schade is aanzienlijk”, zei advocaat Thomas van Vugt. De vrouw durfde, nadat duizenden onbekenden haar naakte lichaam hadden gezien, niet meer over straat. Haar vrouwelijke eer was bezoedeld.

Het mediaoptreden van De Bra voelt als een tegengeluid. In tijden van ‘wraakporno’ is het blijkbaar verbijsterend dat blootfoto’s ook nog vrijwillig op Facebook worden geplaatst. Ook De Bra gaf zich bloot, maar hield daarbij zelf de regie. Behalve in de uitzending dan.