Al-Qaeda-leider Jemen gedood

De Jemenitische Al-Qaeda-leider Al-Wuhayshi in 2012.
De Jemenitische Al-Qaeda-leider Al-Wuhayshi in 2012. Foto AFP

De leider van Al-Qaeda in Jemen is om het leven gekomen bij een aanval met een Amerikaanse drone. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De Jemeniet Nasir al-Wuhayshi werd gezien als de op één na belangrijkste man van heel Al-Qaeda. Hij stond sinds 2009 aan het hoofd van de Jemenitische tak, ook wel bekend als Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland (AQAP). Onder zijn leiding van is AQAP uitgegroeid tot het gevaarlijkste filiaal van Al-Qaeda. De groep heeft in Jemen een vrijhaven gevonden, waar het redelijk ongestoord internationale terreurplannen kan smeden – al mislukten die meestal. Zo nam onder leiding van Al-Wuhayshi het gewicht van AQAP binnen de gehele organisatie sterk toe. Wuhayshi zou enkele jaren geleden zelfs zijn benoemd als general manager van de moederorganisatie, onder Ayman al-Zawahiri, die de afgelopen jaren steeds geïsoleerder raakte in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. AQAP heeft Qasim al-Raymi al aangewezen als opvolger. (NRC)