Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Man aangeklaagd voor schietpartij Garland

Onderzoek op de plek van de aanslag door de FBI, een dag na de schietpartij.
Onderzoek op de plek van de aanslag door de FBI, een dag na de schietpartij. EPA / Mike Stone

Het Amerikaanse OM heeft een man aangeklaagd voor medeplichtigheid aan een aanval op een anti-islambijeenkomst in Garland, vorige maand. Geert Wilders was op die bijeenkomst als spreker.

Dat meldt persbureau AP. Het gaat om Abdul Malik Abdul Kareem, die vijf dagen geleden werd aangehouden. Volgens justitie heeft hij de twee daders, die door de politie zijn doodgeschoten, aan geweren geholpen en leerde hij ze schieten. Ook waren de daders en anderen bij hem thuis om het plan voor de aanslag te bespreken, aldus justitie.

De man wordt aangeklaagd voor samenzwering, valse verklaringen en het vervoeren van wapens tussen staten met als doel een misdrijf te plegen. Volgens de minister van Defensie waren de daders geïnspireerd door de Islamitische Staat (IS).

Cartoons Mohammed

De daders, Nadir Soofi en Elton Simpson, waren huisgenoten in Phoenix. Ze reden vorige maand naar Garland in Texas om het evenement aan te vallen. Daar werden cartoons getoond van de profeet Mohammed. Ze werden gedood door de politie. Een bewaker raakte gewond.

PVV-leider Geert Wilders tijdens de anti-islambijeenkomst in Garland, Texas.

EPA / Larry W. Smith. PVV-leider Geert Wilders tijdens de anti-islambijeenkomst in Garland, Texas.