Leen de Grieken juist meer geld

Illustratie Ruben L. Oppenheimer

Griekenland uit de euro: recept voor politieke instabiliteit. Scheld de schulden deels kwijt en leen het land extra, schrijven de hoogleraren Steven Brakman en Arjen van Witteloostuijn.

Het Griekse financiële drama lijkt geen einde te kennen. Voortdurend wordt in crisissfeer onderhandeld over terugbetaling, schuldreductie, verplichte hervormingen en extra offers van de Griekse bevolking.

Onder grote druk wordt steeds weer een kortetermijnoplossing gevonden waarmee crediteuren en Griekenland even vooruit kunnen, totdat de nieuwe aflossing zich weer aandient. Een structurele oplossing lijkt ver weg. Het zwaard van Damocles blijft maar boven de hoofden van de EU en Griekenland zweven.

De verzameling van aflossingsschema’s van de Griekse buitenlandse schuld biedt een uiterst zorgwekkende aanblik. Op dit moment moet nog tot ruim voorbij 2050 worden afgelost. De aflossing die voor de eerste helft van juni op stapel stond, is in nerveuze stemming opgeschort tot eind juni. En ook al weten de partijen in juni toch weer een nieuw compromis te sluiten, dan staat de volgende horde meteen weer voor de deur: in juli moet alweer de volgende zeven miljard euro worden opgehoest. En zo struikelt de politieke top van de EU van de ene Griekse crisis naar de andere.

Lees verder (€)