‘Kankerpatiënten krijgen dure medicijnen niet altijd’

Kankerpatiënten krijgen niet altijd of niet direct de beste behandeling omdat deze te duur is. Dat blijkt uit onderzoek van AMC-hoogleraar Kees Punt, dat vanavond in Nieuwsuur wordt besproken. De raad van bestuur van één Nederlands ziekenhuis verbiedt het artsen zelfs om diverse dure kankermedicijnen voor te schrijven, omdat deze te duur zijn.

Exterieur van het Radboudumc
Exterieur van het Radboudumc Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT

Kankerpatiënten krijgen niet altijd of niet direct de beste behandeling omdat deze te duur is. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Interne Geneeskunde van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) Kees Punt, dat vanavond in Nieuwsuur wordt besproken. De raad van bestuur van één Nederlands ziekenhuis verbiedt het artsen zelfs om diverse dure kankermedicijnen voor te schrijven, omdat deze te duur zijn.

De helft van de darmkankerpatiënten krijgt het geneesmiddel Avastin niet, omdat dit te duur is. De kosten bedragen zo’n 5.000 per maand en worden gemiddeld voor een periode van negen maanden voorgeschreven. Kees Punt reageert verbolgen op de gang van zaken. Hij wijst erop dat artsen een zorgplicht hebben en patiënten ongeacht de kosten reguliere medicijnen moeten geven. Eerder deze week beklaagde hij zich in een ingezonden brief in NRC Handelsblad al over de kwestie.

Gekort op budget

Sinds 2013 moeten ziekenhuizen de kosten voor dure medicijnen betalen uit hun reguliere budget, terwijl dit voorheen nog werd vergoed. De instellingen krijgen hier wel extra geld voor, maar dat is niet genoeg. Ziekenhuizen komen ieder jaar honderdduizenden euro’s tot wel vier miljoen per instelling tekort. Volgens Punt mag dit nooit een excuus zijn om patiënten medicatie te onthouden.

Het jaarbudget voor dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen die op de markt komen en nieuwe patiënten die zich melden. Volgens Nieuwsuur stevent het AMC dit jaar af op een tekort van 20 miljoen euro voor dure medicijnen. De minister is voor het doorvoeren van de wijziging gewezen op het gevaar van het nieuwe beleid, maar heeft dit toch doorgezet.

Lees ook de ingezonden brief van Kees Punt: Gebeurt allang: kankerpatiënten krijgen vaak geen dure medicijnen (€)