Kabinet steunt meer controles op vluchtelingen in vrachtauto’s

Vandaag is de Koninklijke Marechaussee begonnen met strengere controles die moeten voorkomen dat vluchtelingen zich in vrachtauto’s verstoppen in de hoop zo het Kanaal over te kunnen steken. Het kabinet steunt meer controles bij zogenoemde “hotspots”, bij de grens, in de havens, op treinstations en op parkeerplaatsen.

De Stena Line in Hoek van Holland.
De Stena Line in Hoek van Holland. Foto ANP / Jerry Lampen

Vandaag is de Koninklijke Marechaussee begonnen met strengere controles die moeten voorkomen dat vluchtelingen zich in vrachtauto’s verstoppen in de hoop zo het Kanaal over te kunnen steken. Het kabinet steunt meer controles bij zogenoemde “hotspots”, bij de grens, in de havens, op treinstations en op parkeerplaatsen.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of zich tussen de vracht geen personen verscholen zitten. Ook wordt in de gaten gehouden of vluchtelingen niet aan boord klimmen van vrachtauto’s als deze op een parkeerplaats staan. De marechaussee gaat samenwerken met Britse grensbewakingsautoriteiten, de politie en transportorganisaties.

Bedreiging

Het komt steeds vaker voor dat chauffeurs die in de haven van Hoek van Holland wachten op de boot naar het Engelse Harwich en Hull te maken krijgen met migranten die in hun laadruimte kruipen. Zij kunnen daar vaak weinig aan doen. Onlangs trof de de Britse politie 68 illegale immigranten aan in Hardwich die zich verscholen hadden in een container die uit Nederland kwam. Onder hen waren twee zwangere vrouwen. Sinds het begin van het jaar zijn zo’n 220 vluchtelingen aangetroffen die via Hoek van Holland het kanaal overstaken of dit probeerden.

Af en toe is er zelfs sprake van bedreiging, zei minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) vandaag. Hij verving de verantwoordelijke staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) die op een bijeenkomst in Luxemburg was.

De PVV hoopte het probleem op te lossen door de Nederlandse grenzen te sluiten, maar in dat plan ziet de coalitie geen oplossing. Blok wees de partij van Geert Wilders erop dat dit beleid de Nederlandse transportsector, die sterk afhankelijk is van de export, grote schade zou berokkenen. De minister stelde dat het vluchtelingenprobleem grensoverschrijdend is en in Europees verband moet worden aangepakt.