Economie

Japan zoekt verdediging tegen drone-terrorisme

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Japan is op z’n hoede voor drones. Het land is ‘met spoed’ op zoek naar manieren om drone terrorisme tegen te gaan, schrijft de Nikkei Asian Review. De dreiging werd pas goed duidelijk toen in april een drone werd gevonden op het dak van het kantoor van de Japanse premier. De drone had licht radio-actief materiaal bij zich.

Na uitgebreide consultatie met experts zijn er vijf elementen vastgesteld die een rol spelen bij een aanval met een drone: opsporing, obstructie, volgen, vangen en neutraliseren met een geweer of een ander wapen.

Er is nog niet één middel ontdekt dat een drone-aanval moet verhinderen. Ondertussen signaleert Nikkei Asian Review wel dat de juridische kwesties veel lastiger zijn dan het daadwerkelijk uit de lucht halen van het apparaat. Een deskundige oppert dat er een procedure moet komen voor politie-agenten die snel een illegale drone uit de lucht moeten schieten.

Ondernemend China

In South China Morning Post een verhaal over Zhongguancun Science Park, een straat in Beijing waar volgens de autoriteiten van het park iedere start up gemiddeld 5 miljoen yuan (710.000 euro) ophaalt. De start-ups die in deze straat worden opgericht, hebben tot nu toe een totale investering van 1,75 miljard yuan (250 miljoen euro) aangetrokken. Dat zegt het lokale bestuur.

Het stadsbestuur van Beijing wees Zhongguancun in juni 2014 aan als ontwikkelingszone. De Chinese regering keurde onlangs een reeks maatregelen aan die het nog makkelijker moeten maken om een start-up van de grond te krijgen. Om de vertraagde economische groei weer wat aan te wakkeren, wil de regering dat Chinezen meer ondernemen en innoveren.

In Inno Way, de weg waar Zhongguancun Science Park ligt, besteedde de lokale overheid vorig jaar 200 miljoen yuan (28,56 miljoen euro) om gebouwen te kopen en te renoveren. Grootste moment tot nu toe was wellicht het bezoekje van Li Keqiang aan het 3W Café, een beroemde hangout voor beginnende ondernemers, zoals South China Morning Post het noemt.

Thaise groeimarkt voor verpakkingen

Een van Thailands grootste bedrijven, Siam Cement Group, verlegt de focus van de papierindustrie naar de totale verpakkingsindustrie. De vraag naar papier slinkt namelijk. Het moet het bedrijf 5 tot 10 procent groei opleveren.

Het komt door de digitalisering dat er minder vraag is naar papieren verpakkingen. Tegelijk is de economische groei in de regio een stimulans voor de vraag naar verpakkingsmaterialen. Dat geldt zowel voor consumentenproducten als industriële producten.

SCG Packaging, de nieuwe naam van het Siam onderdeel, zet vooral in op de voedingsindustrie. Met een mix van plastic en papier zijn verpakkingsmiddelen gemaakt voor producten variërend van tropisch fruit tot Japanse noodles.

De afdeling moet 16 procent van de omzet binnenbrengen in het eerste kwartaal van 2015. Cement en chemicaliën, de andere centrale producten van de Siam groep genererende 40 en 44 procent van de omzet.