EU denkt aan noodtop Griekenland

Europese regeringsleiders overwegen komend weekeinde een noodtop te houden als een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers uitblijft. Dit melden enkele Europese kranten.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei gisteren dat hij aanstaande donderdag, tijdens regulier overleg van de Eurogroep (de ministers van Financiën van de achttien eurolanden) geen nieuwe voorstellen zal doen om de impasse te doorbreken. Athene weigert akkoord te gaan met hervormingen en bezuinigingen die de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eisen in ruil voor noodsteun.

Op de financiële markten neemt de nervositeit over een mogelijk Grieks default (ingebrekestelling bij schuldeisers) toe. De rentes op Italiaanse, Spaanse en Portugese staatsleningen liepen vanochtend op. De rente op Italiaanse 5-jaarsobligaties is sinds gisteren gestegen van 1,2 naar 1,4 procent. Dat is nog steeds fors lager dan op het vorige hoogtepunt van de Griekse crisis, in 2012. Maar beleggers lijken er niet helemaal gerust op dat de problemen beperkt blijven tot Griekenland.