‘Ik zie mijzelf als zwart’ - Blanke activiste verklaart haar leugen

Rachel Dolezal op de set van The Today Show van NBC.
Rachel Dolezal op de set van The Today Show van NBC. Foto NBC News / Anthony Quintano

De Amerikaanse Rachel Dolezal, die donderdag in opspraak kwam toen bleek dat ze zich jarenlang voordeed als Afro-Amerikaanse terwijl ze blank is, reageerde vandaag voor het eerst voor de camera op de aantijgingen. Tijdens een interview met NBC’s The Today Show vraagt de presentator haar of ze een Afro-Amerikaanse vrouw is. Dolezal antwoordt:

“I identify as black. (Ik zie mijzelf als zwart.)”

Wat is er aan de hand?

De 37-jarige Dolezal verscheen sinds de rellen in Ferguson (zomer 2014) regelmatig in de Amerikaanse en internationale pers. Als voorzitter van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) stelde ze zich op als woordvoerder van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Donderdag bleek opeens dat Dolezal niet zwart is, maar blank. Haar moeder, Ruthanne Dolezal, zei dat haar dochter al jarenlang liegt over haar identiteit.

“Ze begon zichzelf te vermommen in 2006 of 2007. Het is triest dat Rachel zichzelf niet meer is.”

Volgens haar moeder heeft Rachel Tsjechisch, Zweeds en Duits bloed. Dolezal stapte gisteren “vanwege de controverse” op als woordvoerder van de NAACP.

In The Today Show zegt Dolezal dat ze zichzelf sinds haar vijfde ziet als zwart.

“Als ik mezelf tekende gebruikte ik een bruin kleurpotlood in plaats van een perzikkleurige.”

Ze zegt verder “de zon niet te mijden”, maar in elk geval geen bruine foundation te gebruiken op haar gezicht. Volgens Dolezal is het belangrijk om de discussie breder te voeren dan over huidskleur:

“Ik ben de afgelopen dagen venijnig en onmenselijk behandeld. Ik weet dat ik de discussie grotendeels aan mezelf te danken heb, maar het gesprek zou wel menselijk moeten zijn en gaan over de definities van ras, etniciteit, cultuur en empowerment.”

Bekijk hier het hele interview:

Waarom ligt zij onder een vergrootglas?

NRC-correspondent Guus Valk legt uit waarom er zo veel aandacht is voor het verzinsel van Dolezal:

“De leugen raakt aan een gevoelig thema in de Verenigde Staten. Ras is door de historische context van slavernij en segregatie een zelden besproken onderwerp, zeker tussen blank en zwart. Tegelijkertijd is het alom aanwezig. Amerikanen moeten hun ras invullen op officiële documenten.”

Hoe kwam het aan het licht?

De afgelopen maanden haalde Dolezal vaak het nieuws omdat ze een melding maakte van doodsbedreigingen en racistische brieven die ze in de brievenbus van de NAACP ontving. De politie onderzocht de melding en verschillende media besteedden aandacht aan het voorval. Een lokaal tv-station kreeg argwaan en suggereerde dat Dolezal - verlegen om publiciteit - de vreemde post misschien zelf had gefabriceerd. Als een interviewer vervolgens bij haar langskomt en vraagt of haar vader wel Afro-Amerikaans is, reageert Dolezal beledigd. Als de man vervolgens vraagt of haar ouders soms blank zijn, loopt ze weg.

Bekijk hieronder het ongemakkelijke gesprek (vanaf 8.15 min. gaat het over haar afkomst):

Lees ook:Lees ook het artikel van correspondent Guus Valk: ‘Bekende zwarte activiste VS blijkt blank‘ (€).