Hoe een Amerikaanse neppetitie voor paniek in Rusland zorgde

“Wilt u deze petitie tekenen om Obama’s plan te steunen om een nucleaire aanval op Rusland uit te voeren?” Mark Dice ging laatst de straat op met een neppetitie. Hoewel Dice hiermee een punt wilde maken over het Amerikaanse publiek, trokken Russische media al gauw eigen lessen uit zijn actie.

“Wilt u deze petitie tekenen om Obama’s plan te steunen om een nucleaire aanval op Rusland uit te voeren?” De activist en samenzweringstheoreticus Mark Dice ging laatst de straat op voor één van zijn “Man on the Street Mondays”. Hoewel Dice met zijn neppetitie een punt wilde maken over het Amerikaanse publiek, trokken Russische media al gauw eigen lessen uit zijn actie.

Af en toe zie je Dice gniffelend de verborgen camera in kijken, terwijl een meestal nonchalante strandgast tekent voor een “pre-emptive nuclear strike on Russia”. “Dit is om onze superioriteit te behouden en om een signaal af te geven dat we nog steeds ‘s werelds enige supermogendheid zijn”, aldus een zelfverzekerde Dice. Hij verzamelt de ene na de andere handtekening, hoewel de meeste mensen zich nauwelijks te lijken interesseren voor waar ze hun goedkeuring aan verlenen.

Angst in Rusland

De video werd al snel opgemerkt door Russische media, die er uitgebreid over berichtten. Er werd vooral gewezen op hoe achteloos Amerikanen hun steun verlenen aan een aanval die, afhankelijk van de locatie, honderdduizenden tot miljoenen slachtoffers ten gevolg kan hebben.

De federale tv-zender Ren.tv kopte “In de VS zijn ze begonnen met het inzamelen van handtekeningen voor een nucleaire aanval op Rusland“. Persbureau RIA Novosti “Stilletjes tekenden zij“. Ook staatszender Russia Today wijdde een Russisch- en een Engelstalig artikel aan de actie.

De Russische berichten leidden tot felle reacties in de reactiesecties en op Russische sociale media als VKontakte. Hoewel de verontwaardiging op het kritiekloze ondertekenen begrijpelijk is, leek niet iedere reageerder te beseffen dat het hier om een ludieke actie van een individu ging:

“Hoe verschillen de VS van nazi-Duitsland? Zonder na te denken geven ze hun zegen aan de moord op miljoenen mensen in ruil voor wereldheerschappij. Net als Hitler!”

“Godzijdank maken zij (de Amerikaanse regering, red.) geen beslissingen op basis van publieke opiniepeilingen.”

“Ik ben gechoqueerd. Hebben deze mensen ook maar een minuut nagedacht over de consequenties? Denken zij alleen maar aan de status van hun land en aan niets anders? Ik wil graag geloven dat Rusland een dergelijke petitie niet zou organiseren.”

“Erg belangrijke actie! De vraag is: wie is er nou de agressor?

Social media warfare

Sinds de Russische annexatie van de Krim hebben de VS en Rusland elkaar bestookt met politieke en economische sancties. Maar ook op social media woedt een heuse oorlog tussen reageerders, die op Twitter en in de commentaarsecties van kranten het respectievelijk opnemen voor het beleid van het Westen dan wel voor dat van Poetin.

Onderzoekers meldden het afgelopen jaar zelfs dat in Rusland speciale bureau’s zijn waar mensen worden ingehuurd om positief over het beleid van het Kremlin te schrijven op social media. Ook worden mensen die het opnemen voor de VS en de Europese Unie bestookt met kritisch commentaar. Moskou heeft het bestaan van deze instituties niet bevestigd.

Satan, de Illuminati en gedwongen euthanasie

Het was niet de eerste keer dat Dice de straat opging met een neppetitie. Eerder vroeg hij of mensen gedwongen euthanasie bij ouderen en de “Holocaust Beach Party” wilden steunen. Ook neemt hij geregeld Amerikanen in de maling door ze bijvoorbeeld voor de camera wijs te maken dat de VS China met een kernaanval hebben getroffen of dat Jezus in de 14e eeuw door Lee Harvey Oswald (de vermoedelijke moordenaar van John F. Kennedy - red.) is vermoord.

Maar vaker houdt Dice zich bezig met samenzweringstheorieën over de Illuminati en de Bilberberggroep, waarover hij eerder boeken schreef en vele video’s maakte. In een filmpje zegt hij bewijzen te hebben dat popster Lady Gaga heeft toegegeven dat ze een pact met de duivel heeft gesloten. Het feit dat Dice zich primair met dit soort omstreden samenzweringstheorieën bezighoudt, wordt door de meeste Russische media voor het gemak weggelaten.

Aan de reacties van gewone Russische burgers zal Dice vermoedelijk niet snel hebben gedacht. Hij wilde vooral aantonen dat “Amerikanen elk nieuw plan van Obama blind steunen”, zonder eerst kritisch te kijken naar wat de plannen inhouden:

Mark Dice - My video of the “Nuke Russia for Obama”… | Facebook