Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Geldtransporteur Brink’s komt in Duitse handen

Brink's wordt opgekocht door Wincor Nixdorf, een grote Duitse branchegenoot.
Brink's wordt opgekocht door Wincor Nixdorf, een grote Duitse branchegenoot. Foto ANP / Bart Maat

Geldvervoerder Brink’s Nederland gaat over in buitenlandse handen. Het bedrijf uit Houten heeft een principeakkoord bereikt met branchegenoot Wincor Nixdorf, zo maakten beide bedrijven net in een verklaring bekend. Zodra de overname is geslaagd, wil het Duitse Wincor Brink’s samenvoegen met dochterbedrijf SecurCash.

Hoeveel geld met de verkoop van de Nederlandse geldtransporteur gemoeid gaat, lieten beide bedrijven niet weten. Door de aanschaf van Brink’s is Wincor straks een van de grootste spelers op de Nederlandse markt voor geldvervoer. Beide bedrijven zeggen daarover in een gezamenlijke verklaring:

“De vestigingen en geldtelcentrales van Brink’s vormen met die van SecurCash een efficiënte en landelijk dekkende infrastructuur voor de verwerking van contant geld. Onze activiteiten kunnen elkaar goed aanvullen en versterken.”

Forse ontslagronde

De overname van Brink’s komt op een moment dat de geldvervoerder het financieel erg moeilijk heeft. Brink’s zag vorig jaar zowel Rabobank als SNS Bank vertrekken als klant, waardoor een flink deel van de inkomsten wegvalt. De enige manier om dat op te vangen is door meer dan de helft van het personeel te ontslaan.

Begin dit jaar bereikte Brink’s een akkoord over de vakbonden over een sociaal plan voor 650 werknemers. In totaal werken er ongeveer duizend mensen bij Brink’s Nederland, dat in 2014 werd losgemaakt van het Nederlandse moederbedrijf. Brink’s is sinds de jaren zeventig in Nederland actief op het gebied van beveiligd transport en beheer van contant geld.

Het transporteren van geld is overigens niet het enige waar Wincor Nixdorf zich mee bezig houdt. Het Duitse bedrijf levert ook pinautomaten en maakt ook de systemen die op zo’n automaat draaien.