Wilders vormt alsnog eurosceptische fractie in EP

De PVV is er met het Front National (FN) en een aantal andere partijen alsnog in geslaagd een eurosceptische fractie te vormen in het Europees Parlement (EP). Dat maakten partijleiders Geert Wilders en Marine Le Pen vanochtend bekend op een persconferentie in Brussel.

Het lukte de PVV en het FN vorig jaar zomer na de Europese verkiezingen niet voldoende bondgenoten te verzamelen om een fractie te vormen. Sindsdien werken de partijen in het EP al wel samen met de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord. Een fractie wordt in het EP echter pas erkend als die bestaat uit minstens zeven partijen uit zeven lidstaten die tezamen minimaal 25 Europarlementariërs hebben.

Dit is Wilders en Le Pen nu toch nog gelukt: twee leden van de Poolse partij Congres van Nieuw Rechts (KNP) worden aan de samenwerking toegevoegd, net als een parlementariër die zich heeft afgesplitst van de UK Independence Party (UKIP). De nieuwe fractie heet Europa van Naties en Vrijheden. Een eigen fractie in het parlement kent veel voordelen, zoals miljoenen aan EU-subsidies en de mogelijkheid wetsvoorstellen te amenderen, voorzitters te leveren van commissies en extra spreektijd bij plenaire vergaderingen. Daarnaast mogen fracties meer medewerkers inhuren.(NRC)