Drs. P neemt afscheid in stijl: met een ollekebolleke

De dit weekend overleden plezierdichter Drs. P heeft zijn eigen overlijdensadvertentie geschreven. En dat natuurlijk in stijl: met een ollekebolleke in zijn eigen handschrift.

Drs. P was de pionier van het ollekebolleke. Het achtregelige vers kent een strak metrum, waarvan de vierde en de achtste regel rijmen. De zesde regel bestaat uit één woord van zes lettergrepen in hetzelfde ritme, zoals ‘ollekebolleke’ zelf. In dit laatste ollekebolleke vond de meester het woord “Onbelangstellenden”:

Ollekebolleke

De overlijdensadvertentie verscheen vanochtend in de Volkskrant, en staat vanmiddag ook in NRC Handelsblad.

De doctorandus kende vele navolgers met zijn Ollekebolleke, van wie sommigen zelfs bijna het niveau van de grootmeester benaderden. Onze vraag nogmaals: bevinden die zich ook onder onze lezers? Donderdag, de dag waarop Drs. P zal worden herdacht, publiceren we de beste verzen in de krant en op de website.

Inzendingen ontvangen we graag uiterlijk vanmiddag 14.00 uur via achterpagina@nrc.nl, t.v.v. Ollekebolleke.

Lees ook: Naast plezierdichter was Drs. P ook bekend als liedjesschrijver. Dit zijn de vijf beste liedjes volgens NRC-kleinkunstredacteur Henk van Gelder.