Broere Stichting veilt schilderij dat te groot is voor Gemeentemuseum

Een schilderij van de Duitse kunstenaar Neo Rauch wordt op 30 juni bij Christie’s in Londen geveild omdat het te groot is voor het Haags Gemeentemuseum. Het doek van 3 bij 4 meter maakt deel uit van de Monique Zajfen Collection, een verzameling hedendaagse kunstwerken die eind 2012 voor zes jaar in bruikleen is gegeven door de Broere Charitable Foundation uit Genève. Deze stichting, opgericht door twee inmiddels overleden Nederlandse reders en oliehandelaren, had de werken eerder in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Die samenwerking eindigde in onenigheid omdat het Stedelijk de garantie wilde dat de collectie op den duur aan het museum zou worden geschonken. Kunstwerken groter dan 2,70 meter kunnen het Gemeentemuseum niet in, zegt directeur Benno Tempel. „De stichting heeft daarom besloten de Rauch te veilen.” Het schilderij van Rauch heeft een richtprijs van omgerekend 620.000 tot 900.000 euro. (NRC)