Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Veel mis bij visbedrijf Foppen

In de vis die door visbedrijf Foppen in Harderwijk werd verwerkt, werd natriumtriniet gevonden. Dat meldt Omroep Gelderland. Foppen kreeg al een waarschuwing van de Voedsel- en Warenautoriteit in 2010, maar in november 2014 kwam de VWA erachter dat het bedrijf het middel nog steeds gebruikt.

De combinatie van het verboden middel natriumtriniet en vis kan kankerverwekkend zijn. Er is meer aan de hand bij het visverwerkingsbedrijf. Foppen kreeg ook boetes voor onhygiënisch werken en waarschuwingen voor verkeerde bemonstering van de gevaarlijke bacteria Listeria, schrijft Omroep Gelderland op haar website.

In een reactie zegt Foppen dat het natriumtriniet gebruikte in de visworst. Het ging ervan uit dat dit een halffabrikaat was: in vleesproducten mag het middel namelijk wél gebruikt worden. De kwestie zou dus berusten op een misverstand.

In 2012 werden 23.000 mensen ziek na het eten van zalm die besmet was met de salmonellabacterie. Vier mensen overleden. Foppen is de grootste Nederlandse leverancier van gerookte zalm en was volgens Omroep Gelderland verantwoordelijk voor die salmonellacrisis.

Air France schrapt routes

Verliesgevende routes van Air France worden stopgezet. Dat is één van de besparingsmaatregelen die de maatschappij neemt om de druk op de omzet te verlichten, zo meldden Nederlandse media. Het gaat dan om vluchten naar Stavanger, Verona en Kuala Lumpur, schrijft De Telegraaf. Op routes naar Japan, Brazilië en Rusland wordt minder gevlogen en met kleinere toestellen.

Air France kondigde al aan tot en met 2017 ruim 1,1 miljard euro te willen bezuinigen door het schrappen van onrendabele routes. Scherper inkopen moet nog eens 80 miljoen euro besparen. Nieuwe vliegtuigen voor lange afstanden worden mogelijk later in gebruik genomen, meldt De Telegraaf.

Stroombedrijf Delta verkoopt windpark

Energiebedrijf Delta heeft 64 miljoen euro verdiend met de verkoop van zijn aandeel in windpark Kreekraksluis. Het Zeeuwse bedrijf moet de schuldenlast verkleinen en besloot daarom tot de verkoop van 18 windmolens aan Belgische investeerders TINC en DG Infra Yield. Die betalen er respectievelijk 61 miljoen en 68 miljoen euro voor, meldt het Financiële Dagblad. Ze krijgen financiering van de ASN Bank.

Delta had in 2013 een schuld van bijna 633 miljoen euro, meldt Omroep Zeeland. Het bedrijf is half van de provincie, en de andere helft is in handen van dertien Zeeuwse gemeenten. Energiebedrijf Delta blijft wel stroom afnemen van de 31 windturbines. Het park, gelegen in de gemeente Reimerswaal aan het Schelde-Rijnkanaal, werd door Delta gebouwd en levert sinds 2012 stroom aan 28 duizend huishoudens.