Asielzoeker pleegt zelfmoord

In Detentiecentrum Rotterdam heeft gisterochtend een 28-jarige Zuid-Afrikaanse asielzoeker zelfmoord gepleegd. Hij zou naar Frankrijk worden uitgezet, omdat hij via dat land het Schengengebied was binnengekomen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD) betreurt het voorval en betuigt zijn medeleven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie hebben een onderzoek ingesteld naar het voorval.

In februari werd duidelijk dat in de eerste zes maanden van 2014 2.741 incidenten in Nederlandse asielzoekerscentra waren geregistreerd. Het was de eerste keer dat daar landelijke cijfers over naar buiten kwamen. De gevallen werden geregistreerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar de nauwkeurigheid van de cijfers werd betwist: volgens het COA moest het personeel nog wennen aan de nieuwe manier van registreren. De lijst van het COA kwam onder politieke druk te staan nadat de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov op 17 januari 2013 zelfmoord had gepleegd, ook in het Detentiecentrum Rotterdam. Er bleek achteraf fout op fout te zijn gemaakt in zijn dossier. Zo zou hij onterecht in vreemdelingendetentie zijn terechtgekomen en zou de zorg in het detentiecentrum in Rotterdam tekort te zijn geschoten. Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven ondernam na de dood van Dolmatov aanvankelijk geen extra actie. Een week na de zelfmoord schreven tien gedetineerden een brief aan Teeven waarin ze hem vroegen om maatregelen zodat „geen mensen meer zouden overlijden”. Toen die maatregelen niet kwamen, presenteerde de Inspectie van Veiligheid en Justitie een zeer kritisch rapport.