Dagkalender van de Wereldliteratuur: Happy Bloomsday!

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor James Joyce’s Ulysses (1922). Waarom wordt die modernistische klassieker wereldwijd juist op deze dag in het zonnetje gezet?

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor James Joyce’s Ulysses (1922). Waarom wordt deze modernistische klassieker wereldwijd juist op deze dag in het zonnetje gezet?

Omdat het vandaag ‘Bloomsday’ is. Sinds 1924, toen Joyce in een brief over de viering schreef, wordt er jaarlijks op 16 juni bij Ulysses stilgestaan. enhanced-15237-1430408516-26De volumineuze roman van Joyce speelt zich op 16 juni van het jaar 1904 af. ‘Bloomsday’, een knipoog naar ‘Doomsday, slaat op de hoofdpersoon van het boek.

Ulixes, zoals het boek in de recentste vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes heet, vertelt onder meer het verhaal van de joods-Ierse advertentieverkoper Leopold Bloom die worstelt met de ontrouw van zijn vrouw en aan het eind van de dag de zoon vindt die hij had willen hebben.

Maar Ulysses was ook een stilistisch experiment waarmee Joyce de grenzen van de roman verlegde tot een punt waar geen schrijver eerder was geweest. Met zijn roman uit 1922 vervolmaakte Joyce de techniek van de stream of consciousness en experimenteerde hij met alle mogelijke literaire stijlen.

De achttien hoofdstukken van Ulysses herschreven niet alleen Homerus’ Odyssee, maar etaleerden ook telkens een andere literaire techniek: van de fuga in het ‘Sirenen’-hoofdstuk, dat zich in een bar afspeelt. Tot de hallucinatie in het ‘Kirke’-hoofdstuk, het deel dat zich in een bordeel afspeelt.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.